fallback

Лек спад за щатските индекси след протокола на Фед и слабите данни от Китай

Пазарът наистина е прегрял и всичко това чака само някой да дръпне спусъка, коментира анализатор

18:26 | 23.05.13 г.

Основните американски индекси отстъпват в началото на сесията, но се отлепиха от достигнатите дъна, след като несигурността по въпроса кога Федералният резерв на САЩ ще започне да ограничава програмата си за изкупуване на активи и неочакваното свиване на бизнес активността в китайското производство разлюляха световните пазари, съобщи CNBC.

Dow Jones губи 0,36% до 15 252,46 пункта, воден от акциите на Alcoa, поевтиняващи с 1,8% до 8,53 долара, и тези на Home Depot, които понижават стойността си с 1,4% до 78,55 долара. Пазарната капитализация на Hewlett-Packard обаче скача с 13,4% до 24,08 долара за акция, след като печалбата и приходите на компанията за първото тримесечие надхвърлиха очакванията на анализаторите.

Standard & Poor's 500 изтрива 0,57% до 1 645,88 пункта, като и 10-те му ключови подсектора са на червена територия начело с компаниите за комунални услуги и финансовите. Акциите на American Electric губят 1,8% от стойността си до 47,72 долара, а тези на NextEra поевтиняват с 2,2% до 77,40 долара. Nasdaq Composite се понижава с 0,26% до 3 454,34 пункта.

„Пазарът тъкмо е назрял за разпродажба. Мисля, че голяма част от нея е свързана най-вече с дните на агресивен подем“, смята Джеймс Поулсън, главен инвестиционен стратег в Wells Capital Management.

„Мисля, че най-важното число от седмицата не дойде от Фед. Това бе броят на първоначалните молби за помощи за безработни от тази сутрин. Това бяха много насърчителни данни. Те говорят доста за броя на новите работни места. Мисля, че този тип данни ще върнат купувачите на пазара“, добави Поулсън. Той очаква при падане на Standard & Poor's 500 под 1 650 пункта купувачите да се включат още в рамките на днешната сесия.

Вчера американският фондов пазар приключи със спад от близо 1%, след като публикуването на протокола от последното заседание на Комисията за монетарна политика към Федералния резерв показа, че членовете с право на глас са разделени по въпроса кога тя трябва да започне да свива монетарните стимули.

В протокола се отбелязва, че „няколко участници изявиха желание“ за намалява не на количествените улеснения от юни, ако икономическите данни предполагат силен и устойчив растеж. Има обаче различия при определянето на необходимите доказателства за това и вероятността те да се реализират на практика.

Първоначалните молби за помощи за безработни са намалели до 340 000 през миналата седмица от коригираните в посока към повишение 363 000 през предходната, съобщиха от американското министерство на труда.

Производствената активност в САЩ през май се е забавила до 51,9 пункта през май от 52,1 пункта през април, но остава в зоната на разширяване над 50,0 пункта, сочат данни на базирания в Лондон институт Markit. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха понижение до 51,8 пункта.

Продажбите на нови жилища пък са нараснали до 454 000 на годишна основа през април от коригираните в посока на повишение 444 000 през предходния месец, става ясно от данни на министерството на търговията на САЩ.

Бизнес активността в китайския частен производствен сектор се е свила през май, сочат предварителните данни за съставяния от британската банка HSBC индекс, паднал до 49,6 пункта от 50,4 пункта през април. Това е първи свиване на китайското производство от октомври.

Новината предизвика смут на световните пазари, а в Япония водещият борсов индекс Nikkei 225 се срина със 7,3% благодарение и на поскъпването на йената и на ръста на доходността по държавните облигации, регистрирайки най-големия си спад в рамките на една сесия от над 2 години.

„Почти всичко тръгна зле днес – облигационният пазар почти се срина, данните за бизнес активността в Китай, а и йената поскъпна. Пазарът наистина е прегрял и всичко това чака само някой да дръпне спусъка“, заяви Никълъс Смит, стратег за Япония в CLSA.

*Актуално към 17,35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:56 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още