fallback

Социалната култура на Запада е устойчива единствено при продължителен растеж

При липсата му все повече на преден план ще излизат национализмът и изолационизмът, смята главният икономист на CNBC Стивън Кинг

21:09 | 20.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател

След като западните икономики са във фаза на нисък растеж и неспособност да изпълняват социалните си ангажименти, все повече на преден план ще излизат национализмът и изолационизмът, смята главният икономист на CNBC Стивън Кинг.

Той посочва, че социалната култура на Запада е устойчива единствено при продължителен икономически растеж – нещо което изглежда малко вероятно. „Простираме се извън чергата си - от социалните програми до финансовите активи, като облигациите например. Обществото ще трябва да намали тези социални и финансови претенции.”

При много по-нисък растеж от този през XX век хората ще трябва да бъдат лишени от социални блага - във вид на пенсии, здравни услуги и помощи при безработица – което ще отприщи социално недоволство.

Според Кинг заради стимулиращите мерки на правителствата след финансовата криза от 2008 г. бе избегната икономическа депресия. Това обаче не означава, че възстановяването ще бъде бързо, както мнозина смятат наивно.

„Част от преобладаващите настроения са плод на националистическата реакция на стагнацията. Някой трябва да излезе виновен, било то европейците или имигрантите. Това е не само икономически, но и политически притеснително”, посочва Кинг.

”Аз съм загрижен, тъй като уроците на историята показват, че продължителната икономическа слабост кара хората да търсят изкупителни жертви, в това число влиза антисемитското движение през XX век.”

Нужни са повече международни споразумения, за да се гарантира икономическото възстановяване на Запада. Кризата в еврозоната трябва да бъде разрешена чрез изграждането на политически съюз, заедно с преструктуриране на дълговете в Южна Европа, смята Кинг.

В САЩ и Великобритания пък е необходимо план за намаляване на дълговете, който да е достатъчно гъвкав, за да позволи стимулиращи мерки при възникването на нова рецесия, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още