fallback

САЩ ще могат да обслужват задълженията си поне до началото на септември

Министерството на финансите ще използва същите мерки както предния път, когато Конгресът не успя да вдигне навреме дълговия лимит

10:48 | 18.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател

Администрацията на президента Барак Обама е уведомила вчера Конгреса, че предприема стъпки за освобождаването на около 260 млрд. долара, така че да продължи да посреща бюджетните си разходи, след като този уикенд настъпва временното ограничение на дълговия лимит.

За да запази способността си за заемане на средства Министерството на финансите на САЩ обяви, че ще използва същите мерки както предния път, когато Конгресът не успя да вдигне навреме дълговия лимит.

Първата стъпка бе предприета тази седмица със преустановяването продажбите на специалните ценни книжа, които щатските и местните власти използват за временно инвестиране на приходите от продажбата на общински облигации.

Министерството заяви, че тази мярка, както и още три, които то очерта вчера, ще предотвратят правителството да спре да обслужва задълженията си поне до началото на септември.

Администрацията на Обама призова Конгреса да повиши дълговия лимит на страната и да избегне политическата битка, която може да се отрази на финансовите пазари и да навреди на икономиката.

„За да избегне повторение на опасното балансиране по фискалния ръб, което се случи през 2011 г., Конгесът трябва да елиминира заплахата от неизпълнение на държавните задължения колкото се може по-скоро", зави финансовият министър Джак Лю в писмо до лидерите в Конгреса.

Републиканците искат да изтъргуват нуждата от повишаването на дълговия лимит срещу нови бюджетни съкращения и данъчни промени. Президентът Обама обаче заяви, че сделката за съкращаване на бюджетния дефицит трябва да включва повече приходи – идея, която е анатема за консерваторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още