fallback

Понижения за индексите на Wall Street

Негативни икономически новини и изказванията на представители на Фед в подкрепа на оттеглянето на монетарните стимули повлияха на настроенията

23:33 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Създател

Американските акции приключиха сесията в четвъртък с понижения, повлияни от негативни икономически новини и изказванията на представители на Фед в подкрепа на оттеглянето на монетарните стимули в идните месеци, предава CNBC.

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,3% до 15 233 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 спадна с 0,5% до 1 650 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq отстъпи с 0,2% до 3 465 пункта.

Президентът на клона на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че централната банка може да намали покупките на облигации през лятото и да ги преустанови по-късно през годината, ако пазарът на труда се подобри.

По-рано през деня президентът на клона във Филаделфия Чарлз Плосър каза, че Федералният резерв трябва да запоне да намалява покупките на активи от следващия месец.

Икономическите новини от деня показаха, че първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ са увеличили с най-бързото си темпо от 6 месеца през миналата седмица, нараствайки с 32 000 до сезонно изгладените 360 000, съобщиха от министерството на труда на страната.

Започнатите нови жилища през април са намалели с 16,5% до 853 000 на годишна база, оставайки доста под очакваните 945 000 жилища. Потребителските цени пък са се понижили с най-бързото си темпо от над 4 години през април заради спада на разходите за бензин, намалявайки с 0,4%.

„Въпреки лошите новини тенденцията остава възходяща, като икономиката се подобрява през последните четири години”, коментира Джон Фокс, съ-мениджър във FAM Value Fund. „Преминахме от съотношение цена/печалба 14 към P/E 16, което все още не е притеснително. Компаниите продължават да увеличават печалбите си.”

До момента над 90% от компаниите в S&P са оповестили отчетите си за първото тримесечие, като 67% от тях надвишиха прогнозите за печалбата, а 24% не успяха. Ако останалите компании представят резултати в унисон с прогнозите, то като цяло печалбите ще са нараснали за тримесечието с 5,3%. Акциите на Cisco скочиха с 12,6%, след като производителят на мрежово оборудване надмина предвижданията за тримесечната му печалба и обяви, че приходите за настоящото тримесечие могат да нараснат. Главният изпълнителен директор на компанията Джон Чембърс подчерта, че компанията вижда положителни признаци в САЩ и че за останалата част на света те са „окуражаващи“. Книжата на Wall-Mart се понижиха с 1,7%, след като печалбата на компанията за първото тримесечие на финансовата ѝ година не оправда очакванията на анализаторите заради спада от 1,4% в продажбите в разработените магазини на компанията в САЩ. Berkshire Hathaway поевтиня с 1%, след като международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи рейтинга на концерна, контролиран от легендарния инвеститор Уорън Бъфет, с една степен до АА от АА+, позовавайки се на прекалената зависимост на конгломерата от застрахователния бизнес и липсата на яснота кой ще наследи Бъфет начело.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още