fallback

Рейтингът на Berkshire Hathaway бе понижен от S&P

Кредитната агенция посочва зависимостта на конгломерата от застрахователния му бизнес и липсата на яснота кой ще наследи Бъфет

22:37 | 16.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Рейтингът на компанията на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway бе понижен от Standard & Poor’s от АА+ на АА заради прекалената зависимост на конгломерата от застрахователния бизнес и липсата на яснота кой ще наследи Бъфет начело, съобщава Financial Times. S&P потвърди финансовата стабилност на компанията, която се оценява на 277 млрд. долара - Berkshire Hathaway разполога със свободни средства в размер на 49 млрд. долара, което обаче отчасти се компенсира от склонността на Бъфет към големи участия в малко компании, което прави капиталовата база на холдинга по-волатилна. Негативен фактор според рейтинговата агенция е и „уникалността” на Бъфет, който заяви този месец, че бордът на компанията е посочил негов заместник след смъртта му, но засега той няма да бъде обявяван

За в бъдеще ролята на главен изпълнителен директор и председател на борда, която сега съвместява Бъфет, ще бъде разделена, като синът на Бъфет ще бъде неизпълнителен председател на борда, с цел да се запази корпоративната култура.

Дългосрочен рисков фактор за Berkshire според S&P е големият принос към печалбата на холдинга на Burlington Northern Santa Fe, железопътната компания на Бъфет.

Понижаването на рейтинга до голяма степен е техническо, след като S&P по-рано през месеца промени начина, по който оценява застрахователните компании. Бъфет, чиито конгломерат притежава дял в конкурента на S&P Moody’s е критикувал агенцията в миналото. През август 2011 г. агенцията понижи рейтинга на САЩ, което Бъфет нарече необосновано.

Няколко дена по-късно перспективата по рейтинга на Berkshire бе понижена от S&P от „стабилна” на „негативна”, заедно с още десет застрахователя, в резултат от намаления национален рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:24 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още