fallback

Трета седмица на печалби и нови рекорди за американските индекси

Постигнатият изненадващо висок бюджетен излишък в САЩ през април подкрепи пазара

23:40 | 10.05.13 г.

Основните американски индекси записаха умерени печалби в сивата петъчна търговия, но Dow Jones изкачи нов връх при затваряне, а Nasdaq Composite обнови за пореден път най-високото си ниво от над 12 години, съобщи CNBC.

Dow Jones напредна с 0,24% до 15 118,49 пункта, воден от акциите на Hewlett-Packard, които поскъпнаха с 1,6% до 21,51 долара.

Standard & Poor's 500 прибави 0,43% до 1 633,70 пункта, като сред ключовите му подсектори компаниите за луксозни стоки и тези от сектора на здравеопазването водеха печелившите, докато енергийните натежаха върху представянето му.

Акциите на Gap повишиха стойността си с 5,6% до 40,99 долара, след като веригата магазини за облекло обяви ръст от 7% на продажбите в разработените магазини през април, а прогнозата ѝ за годишна печалба изненада приятно анализаторите.

Nasdaq Composite спечели 0,8% до 3 436,58 пункта. И трите индекса са натрупали повишения между 13% и 15% от началото на годината.

Правителството на САЩ отчете изненадващо висок бюджетен излишък през април, достигнал 112,9 млрд. долара благодарение на нарасналите с 16% приходи на годишна база.

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке пък заяви на конференция в Чикаго, че сенчестата банкова система продължава да представлява заплаха за финансовата стабилност, а капиталовите пазари може и да не успеят да се справят с фалит на голяма финансова институция. Бернанке добави, че централната банка ще наблюдава отблизо пазарите на активи за признаци от прекомерно поемане на риск в преследване на по-висока доходност.

Акциите на Dell прибавиха 1% към стойността си до 13,45 долара, след като инвеститорът Карл Айкън се съюзи със Southeastern Asset Management, предлагайки алтернативна оферта за изкупуване на технологичната компания

Пазарната капитализация на Priceline.com се разшири с 3,8% до 765,41 долара за акция, след като компанията надхвърли очакванията за печалбата ѝ през първото тримесечие и въпреки по-слабата от очакваното прогноза за следващото, позовавайки се на разходите за експанзия на световните пазари.

Акциите на True Religion скочиха с 8,1% до 31,82 долара, след като производителят на джинси обяви, че ще бъда придобит от компанията за управление на активи TowerBrook Capital Partners в сделка на стойност около 835 млн. долара.

Златото изгуби 1,5% от стойността си до 1 446,40 долара за тройунция в днешната сесия, достигайки двуседмично дъно, след като пробивът на ключови технически нива предизвикаха допълнителни силни разпродажби. Фючърсите за доставка на американски лек суров петрол поевтиняха с 0,5% до 95,90 долара за барел

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:48 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още