fallback

Общото събрание на Berkshire Hathaways - „Уудсток на капитализма“

Бъфет все още вижда бъдеще за модела си - закупуване на леко подценени компании с възходяща тенденция за приходите и печалбата

15:08 | 06.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бъфет по време на старта на традиционния петкилометров крос след срещата на Berkshire Hathaway. Снимка: Ройтерс

Студено и дъждовно време посрещна в събота няколко хиляди предприемачи в Омаха, щата Небраска. А първият акционер, който успя да зададе въпрос по време на годишното общо събрание на конгломерата Berkshire Hathaway, на първо място благодари, че мениджърите са се погрижили за по-ранен прием предвид лошото време. Уорън Бъфет, легендарният шеф на компанията, видимо развеселен контрира: „Ако Berkshire Hathaway имаше и фабрика за палта, щяхме да накараме акционерите да почакат още малко навън“, пише в свой анализ Boerse.de.

Анекдотът е типичен за специалната, никога неспяща бизнес проницателност на Бъфет и чувството му за хумор. В продължение на около пет десетилетия, сега 82-годишният Бъфет изгради една процъфтяваща империя, оценявана на фондовия пазар на повече от 260 милиарда долара. Повече от 80 дъщерни дружества се влизат в империята – осигурителни дружества (Geico, General Re и т.н.), транспортни фирми, като железопътната компания Burlington Northern Santa Fe (BNSF) и миноритарни участия във финансови компании като Goldman Sachs и Bank of America. Така че не е изненадващо, че 30 000 инвеститори и други заинтересовани лица всяка година идват в американската провинция. Събитието е един вид " Уудсток на финансовата общност" и се превърна в поклонение на последователите на Бъфет. 

На постоянно поставяния въпрос за свой наследник Буфет дава винаги един и същи отговор – наследник вече е избран, но засега името му ще остане тайна. И въпреки че в една зряла икономика като американската Berkshire Hathaway вече няма да има възможност за толкова изгодни придобивания, както и преди, Бъфет все още вижда бъдеще за модела си: закупуване на леко подценени компании с предвидима, възходяща тенденция на приходите и печалбата.

На годишната среща на акционерите на фонда Бъфет аргументира решението си пред около 30 000 души да назначи 58-годишния си син Хауърд на поста председател на холдинга, но без функциите на изпълнителен директор на холдинга, предаде Ройтерс. Синът на 82-годишния Бъфет само ще има думата по въпроса кой да е президент и изпълнителен директор на Berkshire. Хауърд е фермер и филантроп, посочва Ройтерс. Той вече беше  разкритикуван, че няма опит при ръководенето на инвестиционен фонд. Който и да застане на лидерския пост, той ще отговаря за  конгломерат, за който работят над 280 000 души в десетки компании по света, припомня агенцията. Начело на инвестиционния холдинг Уорън Бъфет е от 1965 г.

Последните финансови данни за компанията доказват бизнес нюха на Оракула от Омаха. Печалбата скача силно, задвижвана от специфични фактори, като например чисто счетоводни причини, свързани с увеличение на печалбите от дериватни инвестиции и постигнато със Swiss Re съдебно споразумение. Освен това обаче застрахователният бизнес показва значително възстановяване на премиите, а придобитата в края на 2009 г. компания BNSF показва най-голям принос към печалбата.

През първото тримесечие печалбата на Berkshire Hathaway е в размер на 4,9 млрд. долара – наполовина повече спрямо миналогодишния период. Приходите скачат до 43,87 млрд. долара след 38,15 млрд. долара година по-рано.

След като през февруари Berkshire Hathaway придоби производителя на кетчуп Heinz за 28 млрд. долара, от кешовите резерви в размер на 49,1 млрд. долара (с над 11 млрд. долара повече от преди година) почти половината – 20 млрд. долара, са предназначени за нови придобивания. А те няма да закъснеят – една преди дни в писмо до акционерите Бъфет написа, че „отново е в костюма си за сафари и е тръгнал на лов за слонове“.

Борсово котираният инвестиционен холдинг с текущата си пазарна капитализация от повече от 264 милиарда долара е петата най-скъпа компания в света, след Apple, Exxon, Microsoft и Google. През миналата година Berkshire отчете печалба от близо 15 млрд. долара. От тях, разбира се, се е възползвал най-силно самият Бъфет. Според оценката на списание Forbes той разполага с частни активи от 53,5 милиарда долара и това го прави четвъртия най-богат човек в света. Инстинктът му за печелене на пари му спечели прякора "Оракулът на Омаха".

Според Bloomberg обаче Уорън Бъфет се връща на трета позиция в класацията на агенцията за най-богатите хора в света. През миналата година американският инвеститор беше изместен от испанския магнат Амансио Ортега, припомня агенцията. От август насам обаче акциите на компанията на Бъфет - Berkshire Hathaway Inc., поскъпват, което се е отразило позитивно и на съвкупното му богатство.

Порфолиото на концерна включва веригата за бързи закуски Dairy Queen, химическа фирма Lubrizol и производител на текстил - Fruit of the Loom, до авиокомпания за бизнес пътувания - Netjets. Към това следва да се добавят и пакети с акции на други големи борсово котирани концерни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още