fallback

Обама: САЩ трябва да разширят търговията с Латинска Америка,

Цел на страната е "да можем да съберем семейства и да привлечем висококвалифицирани предприемачи и инженери, категоричен е президентът

17:16 | 04.05.13 г.

"Латинска Америка е невероятна възможност за САЩ, по-специално що се отнася до първия ми приоритет като президент - създаването на работни места, работни места за средните класи", заяви американският президент Барак Обама, който е на обиколка в държави от региона. "Сред най-добрите начини да развием своята икономика е да продаваме повече стоки и услуги "произведено в Америка" на останалата планета. Това включва и съседите ни от Юга", добави той в обръщение към американците, цитирано от Ройтерс

Над 40 на сто от износа на САЩ остават на американския  континент и "този износ напредва по-бързо от търговията ни с останалия свят. Ето защо тази седмица съм в Латинска Америка - за да работя заедно с нейните лидери за задълбочаване на икономическите ни отношения и за разширяване на търговските връзки помежду ни", заяви държавният глава.

Обама уточни, че е говорил за имиграционната си реформа по време на посещението в Мексико, където е записано обръщението му вчера сутринта, преди да започне визитата му в Коста Рика.

Проектозаконът, внесен в Сената и чакащ одобрение от Конгреса, цели да заздрави границите на САЩ, да осигури начин за "спечелване на гражданство" на близо 11 милиона жители на страната и да модернизира системата.

Целта е "да можем да съберем семейства и да привлечем висококвалифицирани предприемачи и инженери", способни да съдействат за създаване на работни места и да тласнат отново напред икономиката, обясни Обама.

Пристигнал в петък в Коста Рика - втора и последна спирка от обиколката, Обама присъства в Сан Хосе на работна вечеря с лидерите на седемте държави от Латинска Америка и на Доминиканската република.

Очаква се посещението му в страната да приключи днес по обяд с дискусия за развитието и за икономиката с хора от латиноамерикански държави. Вечерта той ще се завърне във Вашингтон.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 30.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още