fallback

Американските индекси разшириха спадовете

Данните за пазара на труда и производството в САЩ сочат, че икономиката вероятно се забавя, въпреки стимулите на Федералния резерв

23:17 | 01.05.13 г.

Индексите на Wall Street разшириха пониженията, въпреки че Федералният резерв на САЩ потвърди, че ще продължи да изкупува облигации и да държи основната лихва на рекордно ниско ниво, докато не настъпи осезаемо подобрение на пазара на труда.

Влошените данни засилиха опасенията на пазарните участници, че икономиката се забавя, след като стана ясно, че частният сектор е създал по-малко работни места от очакваното през миналия месец, производственият сектор е забавил растежа, а строителните разходи са се свили значително.

В края на сесията Dow Jones се понижи с 0,94% до 14 701 пункта, воден от акциите на Merck & Co., които поевтиняха с близо 3 на сто, след като компанията понижи прогнозата си за финансовите резултати през тази година заради по-слабите продажби. Освен това компанията обяви, че планира да изкупи обратно акции за 15 млрд. долара.

Същевременно акциите на MasterCard също поевтиняха с близо 3 на сто, след като компанията публикува разочароващи резултати за първото тримесечие. Това се отрази на финансовия сектор, който беше сред най-губещите в състава на S&P 500. Индексът се понижи с 0,91% до 1 583 пункта, след като вчера достигна рекордно високо ниво. Nasdaq изтри 0,89% до 3 299 пункта.

Данните на ADP сочат, че през миналия месец частният сектор в САЩ е създал 119 хил. нови работни места, докато икономисти очакваха да бъдат разкрити 150 хил. нови работни места.

В петък американското трудово министерство ще публикува официалните данни за безработицата. Засега прогнозите са, че тя е останала на ниво от 7,6%, като частният и публичният сектор се очаква да са разкрили нови 148 хил. работни места.

Същевременно данните на ISM показаха, че производственият сектор в САЩ е забавил ръста си, макар все още индексът на института да е над 50 – границата, която маркира растеж. Индексът, изчисляван от института, се е понижил до 50,7 пункта през април, като подобна тенденция беше отчетена и в Китай и Австралия.

Американското търговско министерство пък съобщи, че разходите в строителния сектор са се понижили с 1,7% до 856,7 млрд. долара на годишна база през април, което е най-ниско ниво от август миналата година.

“Докладът на ADP е разочароващ, защото е поредното доказателство, че икономиката се забавя”, коментира за информационната агенция Том Уърт от Chemung Canal Trust Co. Това от своя страна се очаква да подейства и на очакванията за корпоративните финансови резултати, като отрезви инвеститорите и “приземи” прогнозите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:26 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още