fallback

Смесените резултати за индексите в САЩ за сесията, но при печалби за седмицата

Тези, които разчитат печалбите да вдигнат пазара и отделните акции, гледат в грешна посока, приходите или тяхната липса са големият фактор, коментира анализатор

23:52 | 26.04.13 г.

Основните американски индекси така и не откриха обща посока в днешната сесия, като Standard & Poor's 500 и Nasdaq Composite  прекъснаха 5-дневни печеливши серии, след като смесените икономически данни от страната раздвоиха и инвеститорите, съобщи CNBC.

Индексите обаче отчетоха останаха на положителна територия за седмицата. Dow Jones напредна с 0,08% до 14 712,55 пункта, воден от акциите на Hewlett-Packard, които прибавиха 1,9% към стойността си до 19,97 долара. Индексът на сините чипове отчете отклонения в доста тесния диапазон от 58 пункта.

Standard & Poor's 500 изтри 0,18% до 1 582,24 пункта, като сред ключовите му подсектори компаниите за производство на материали натежаха в най-голяма степен върху представянето му, докато тези за стоки за широка употреба помогнаха в най-голяма степен за ограничаване на загубите.

Пазарната капитализация на JCPenney обаче скочи с 11,55% до 17 долара за акция, отчитайки най-силния ръст за деня в рамките на индекса, след като стана ясно, че легендарният инвеститор Джордж Сорос е придобил дял от 7,9% във веригата магазини, а Goldman Sachs ѝ е осигурила заем от 1,75 млрд. долара.

Nasdaq Composite се понижи с 0,33% до 3 279,26 пункта.

От американското министерство на търговията днес съобщиха, че брутният вътрешен продукт на страната се е разширил с 2,5% през първото тримесечие на годината, оставайки под очакванията на анализаторите за ръст от 3%.

Потребителското доверие през април пък отслабна до 76,4 пункта от 78,6 пункта през миналия месец, стана ясно от проучване на Ройтерс и Университета на Мичиган. Предварителните прогнози на специалистите обаче бяха за спад до 73,2 пункта.

Акциите на  Chevron поскъпнаха с 1,3% до 120,04 долара, след като компанията отчете печалба за първото тримесечие на годината, надхвърлила очакванията на анализаторите, макар приходите ѝ да се оказаха по-ниски в сравнение с предходното тримесечие заради спада в цените на петрола и намалелият производствен капацитет в американските рафинерии.

Пазарната капитализация на Amazon.com потъна със 7,2% до 254,81 долара за акция въпреки по-високата от очакваната тримесечна печалба, след като компанията за търговия онлайн прогнозира слаби продажби през настоящото тримесечие.

Акциите на Starbucks понижиха стойността си с 0,8% до 60 долара, след като тримесечните приходи на компанията останаха под очакванията на специалистите, а прогнозата ѝ за печалба за настоящото тримесечие разочарова.

„Онези, които разчитат печалбите да вдигнат пазара и отделните акции, гледат в грешна посока“, пише Елиът Спар, пазарен стратег в Stifel Nicolaus. „Приходите или тяхната липса са големият фактор. По-ниските лихви по задълженията, програмите за обратно изкупуване и нарасналата производителност са прекрасни за баланса, но понастоящем влиянието им избледнява“, добавя той.

До момента около 50% от компаниите, включени в Standard & Poor's 500, са обявили тримесечните си резултати, като 69% от тях са надхвърлили очакванията, а 20% са останали под тях, сочат данни на Ройтерс. Ако всички останали компании отчетат печалби в унисон с очакванията, то средната печалба ще бъде с 3,8% над тази за същия период на 2012 г.

Само 42% от компаниите обаче са отчели по-високи приходи от предварителните прогнози на специалистите, а средно продажбите остават с 2% под очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:23 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още