fallback

Еврозоната ще се фокусира върху мерки за растеж

Г-20 подкрепи отдръпването от политиките на строги икономии и се отказа да определя конкретни цели за свиването на дълга

09:05 | 20.04.13 г. 11

Еврозоната ще забави темпа на затягане на коланите, за да даде нов тласък на икономическия растеж, коментира еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен, цитиран от FT.

Рен посочи, че когато през 2010 г. пазарите започнаха да отказват да финансират някои държави при нормални нива на доходност заради опасенията, че парите няма да бъдат върнати, еврозоната не е имала никакъв друг избор, освен да намали рязко разходите и заемите.

Комбинираният дефицит на държавите от паричния съюз в Европа се сви до 3,5% през миналата година от 4,2% през 2011 г., но това предизвика рецесия в региона, която се очаква да продължи и през тази година, припомня изданието. Тази година се очаква комбинираният дефицит на държавите от еврозоната да се понижи до 2,8%.

“В ранния етап на кризата беше изключително важно да възстановим доверието във фискалната политика, защото тя беше поставена под въпрос от пазарите”, коментира Рен. “Нямахме избор. Взехме решителни действия”, допълни той.

“Сега, когато доверието е възстановено в краткорсрочен план, ни се дава възможността да вървим по по-гладък път на фискална корекция в средносрочен план”, каза още Оли Рен, като отбеляза, че в момента САЩ са по-агресивни по отношение на свиването на дефицита, отколкото Европа.

Еврокомисарят не пропусна да отбележи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е спечелила допълнително време на политиците да приведат публичните финанси в ред.

Финансовите лидери на държавите от Г-20 подкрепиха отдръпването от политиките за строги икономии в най-големите световни икономики, с което отхвърлиха идеята за създаването на твърди цели за намаляване на държавния дълг заради притесненията около бавното глобално възстановяване, предаде Ройтерс.

Г-20 също така ще наблюдава за негативни ефекти от страна на мащабните парични стимули, особено в Япония – знак за нарастващите опасения на развиващите се икономики. “Паричната политика трябва да бъде насочена към вътрешната стабилност на цените и подкрепа на икономическото възстановяване”, посочва се в съвместно комюнике след двудневната среща на групата.

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов съобщи на пресконференция, че реалното намаляване на съвкупния дълг на държавите от групата е по-важно, отколкото установяването на конкретни цели. “Съгласихме се, че ще има “меки” параметри, някакъв вид стратегически цели и задачи, които биха могли да претърпят изменение и да се регулират в зависимост от конкретните условия в отделните държави”, посочи той.

Русия се надяваше, че ще бъдат приети ясни цели за намаляването на дълга, но САЩ и Япония се противопоставиха на идеята, а Вашингтон се опита да запази фокуса върху растежа на Г-20, отбелязва информационната агенция.

Лидерите на групата призоваха еврозоната да създаде бързо банковия съюз, за да подпомогне оживяването на икономиката в региона. Германия обаче повтори позицията, че е необходимо да бъдат променени договорите за ЕС, преди да бъдат въведени отделните елементи на съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още