fallback

Шеф на Фед: Ако бях диктатор, веднага бих спрял вливането на ликвидност

Връзката между изкупуването на облигации и намаляването на безработицата е съмнителна, смята Джефри Лакър

16:41 | 18.04.13 г. 1

Президентът на клона на американския Федерален резерв в Ричмънд Джефри Лакър направи интересен коментар за монетарната политика, която според него трябва да води централната банка на САЩ.

Лакър е категоричен, че ако има властта и влезе в ролята на диктатор, моментално би спрял вливането на ликвидност чрез масирани изкупувания на облигации. В интервю за CNBC той обяснява, че доказателствата, че тези огромни програми помагат за подобряването на условията на пазара на труда, са доста съмнителни.

„Не бих поел по този път на изкупуване на активи. Аз съм в лагера на онези, според които би трябвало да намалим и спрем това сега. Пазарите трябва да бъдат подготвяни за подобно развитие, но аз бих постъпил точно така“, посочва Лакър.

В момента Фед изпълнява програма по изкупуване на облигации за 85 млрд. долара всеки месец. Колкото по-далеч стига централната банка по този път, толкова по-трудно ще бъде връщането обратно, смята Лакър.

Според Лакър американската икономика ще нарасне с около 2 на сто тази година, а безработицата ще се свие до около 7%. Както е известно, целта на Федералния резерв е нивото на безработица да падне до 6,5 на сто и едва след това стимулите за финансовата система да започнат да се изтеглят.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още