fallback

Акциите на Coca-Cola с 5% ръст след силен отчет

Резултатите на компанията надхвърлиха предварителните очаквания на анализаторите

17:45 | 16.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Резултатите на Coca-Cola за първото тримесечие на 2013 г. надхвърлиха очакванията на анализаторите, като най-големият производител на безалкохолни напитки е реализирал ръст на продажбите в Европа и на развиващите се пазари.

Базираната в Аталанта компания оповести във вторник, че общият обем на продажбите е нараснал с 4% за тримесечието, като в Тайланд, Русия, Мексико, Бразилия и Индия са отчетени силни повишения. Основният пазар за компанията – този в Северна Америка, е постигнал 1% ръст, подхранен от негазирани напитки като „Honest tea” и „Simply Orange Juice”.

При газираните напитки в САЩ обаче има спад на продажбите с 1 на сто, което отразява продължаващия отлив от тях в развитите страни.

За трите месеца до 29-и март компанията е постигнала печалба от 1,75 млрд. долара, или 39 цента на акция. Това е намаление спрямо постигнатите година по-рано 2,5 млрд. долара, или 45 цента на акция.

Без отчитане на еднократни ефекти, като разходи за преструктуриране, печалбата на акция е 46 цента, което все пак е по-добър резултат от очакваните от анализаторите 45 цента на акция.

Приходите на Coca-Cola са се свили от 11,14 млрд. до 11,04 млрд. долара. Причината се крие в разликата във валутните курсове и двата дни по-къс отчетен период. Според FactSet анализаторите са очаквали приходи от 10,97 млрд. долара.

От компанията обявяват, че отново ще дадат франчайз на 5 бутилиращи компании в САЩ, като разширят територията, на която те ще могат да доставят безалкохолни напитки. Компанията закупи бутилиращия си бизнес в САЩ през 2010 г., като обяви, че постепенно споразуменията за франчайз ще бъдат подновявани.

След отчета акциите на Coca-Cola поскъпват с 5 на сто до 42,09 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още