fallback

Американските борси започнаха сесията си със спад*

Разочароващи икономически данни и неубедителни финансови резултати в банковия сектор отрезвиха инвеститорите

19:04 | 12.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският фондов пазар трябваше да прекрати в петък победния си ход от началото на седмицата. В допълнение към разочароващите икономически данни на настроението се отразиха и отрицателни данни от банковия сектор, предаде MarketWatch.

Около час след началото на търговията Dow Jones Industrial Average падна с 0,32% до 14817,84 пункта. В последните дни основният индекс отбеляза многократно рекордни нива - на седмично ниво засега той отчита увеличение от повече от половин процент. По същия начин се развива и широкият индекс S&P 500, който спада с 0,56 на сто до 1584,47 пункта, но все още има ясно изразен положителен баланс за седмицата с увеличение от почти три и половина процента.

На технологичната борса Nasdaq съставният индекс в петък падна в първия час с 0,50 процента до 3283,55 пункта, а Nasdaq 100 загуби 0,48% до 2845,36 пункта.

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано се свиха през март, след като възстановяването на заетостта се оказа по-слабо от очакваното и това се отрази негативно на потреблението. Спадът с 0,4% на месечна база, който е най-сериозният от юни, следва достигнатия 1% ръст през февруари, сочат данни на щатското министерство на търговията. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха продажбите през март да останат без промяна. Най-слаби резултати отчитат търговците на електроника. Продажбите на едро също се понижиха повече от очакваното през март, след като цената на енергията се срина с рекордна за последните 3 години стойност, сочат данни на икономическото министерство във Вашингтон.

Акциите на JPMorgan паднаха с 0,49% след обявяването на финансовите ѝ резултати. Печалбата на JPMorgan Chase & Co. за първото тримесечие на годината нараства с 33%, след като повишаването на кредитния профил на клиентите позволи на най-голямата по активи американска банка да понижи резервите си за застраховка срещу некоректни кредитополучатели с 1,2 млрд. долара. За периода нетната печалба на JPMorgan достига 6,53 млрд. долара, или 1,59 долара за акция, от 4,92 млрд. долара, или 1,19 долара за акция, година по-рано.

Wells Fargo не успя да убеди инвеститорите със своите данни, а акцията спадна с 2 на сто. Конкурентът на JPMorgan e спечелил от възстановяването на жилищния пазар в САЩ и бърза от един рекорд към следващия, и Wells Fargo отчита спадащи приходи.

При нефтените концерни за притеснения се погрижиха спадащите цени на най-важните суровини. На Dow акциите на Chevron и ExxonMobil паднаха с 1,03 и 0,65 на сто. Извън основния индекс понижение отчете и ConocoPhillips – с 1,46%.

*Актуално към 18 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още