fallback

12 банки са разполагали с протокола от последното заседание на Фед предварително

Сред останалите получатели са адвокатска кантора, хедж фонд, компании за дялови инвестиции и търговски асоциации

17:16 | 11.04.13 г. 3

Не само Белия дом и търговски асоциации са получили протокола от последното заседание на Фед с ден по-рано, много банки и финансови институции също са можели да го разгледат, преди да бъде публикуван официално вчера, съобщи CNBC.

Списъкът на получателите, станал достояние на агенцията, разкрива, че най-малко 12 банки, адвокатска кантора на Wall Street, хедж фонд и компании за дялови инвестиции са получили информацията предварително.

Банките са Fifth Third, Citigroup, UBS, Barclays, U.S. Bancorp, Goldman Sachs, Wells Fargo, HSBC, BNP Paribas, BB&T, JPMorgan Chase и PNC.

Sullivan & Cromwell, една от най-силните адвокатски кантори на Wall Street, също е получила електронно писмо със съдържанието. Такова е било изпратено и до King Street Capital Management – хедж фонд, управляващ активи на стойност 20 млрд. долара, както и до компаниите за дялови инвестиции The Carlyle Group и The Cypress Group.

Търговските организации в списъка включват Асоциацията на американските банкери, Независимото общество на американските банкери и Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

От лобистките фирми Rich Feuer Anderson и Roberts Raheb Gradler също са получили информацията, която е достигнала и до Inter Continental Exchange и Европейската централна банка.

Вчера американски средства за масова информация съобщиха, че от Фед са признали за изпращането на протокола от последното си заседание до служители на Белия дом и водещи компании на Уолстрийт с ден по-рано от официално обявения момент на публикуването му вследствие на допусната грешка, а поради това самият момент на оповестяването на информацията бе изтеглен с 5 часа по-рано.

„Причината е, че те са били изпратени по-рано по невнимание до списък с личности, които обикновено получават протокола чрез електронно писмо малко след обичайното му време за публикуване“, посочи говорител на Фед в съобщение на централната банка, цитирано от MarketWatch. „Личностите в списъка – главно служители на Конгреса и търговски организации са получили протокола малко след 14,00 часа (21,00 часа българско време – бел. ред.) във вторник“, уточнява той.

Около 100 души са получили протокола, като от Фед обясняват гафа с „човешка грешка“. Говорител на финансовата институция обясни, че проблемът е бил открит едва в сряда сутринта, което е довело до по-ранното публикуване на информацията.

От Фед са ангажирали своя главен инспектор да направи ревизия на комуникационните процедури на институцията.

От американската Комисия за ценните книжа и борсите не коментираха въпроса, спестявайки си признанието дали са били уведомени от Фед за случая.

От MarketWatch не са успели да получат информация от двете комисии, които осъществяват надзор върху дейността на централната банка – Комисията за финансовите услуги към Камарата на представителите и Банковата комисия към Сената на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 28.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още