fallback

Обама иска минимум на данъка за богатите, заменя бюджетните съкращения с нови

Проектобюджетът на президента на САЩ осигурява свиване на дефиците с още 1,8 трлн. долара през следващите 10 години

16:30 | 10.04.13 г. 1

Администрацията на американския президент Барак Обама предлага бюджет на стойност 3,77 млрд. долара, който ще доведе до рязко орязване на дефицита през следващите 3 години чрез повишаване на данъците за милионерите и въвеждане на нови съкращения, които да заменят автоматичните, влезли в сила от началото на март, съобщи Ройтерс.

Проектобюджетът на Обама за фискалната 2014 г., започваща на 1 октомври, предвижда онези, които печелят по над 1 млн. долара годишно, да плащат най-малко 30% данък върху доходите си след даренията за благотворителност, заявиха представители на президентската администрация. Това повишаване на данъците заедно със съкращаването на разходите и таван от 28% за данъчните облекчения за хората с високи доходи биха понижили бюджетния дефицит на САЩ дс 28% до 2016 г., посочиха те.

Надпартийната Бюджетна служба към американския Конгрес прогнозира през февруари, че дефицитът на САЩ ще достигне 5,3% от брутния вътрешен продукт на страната.

Целият бюджет ще бъде представен от Обама в 20,15 часа българско време тази вечер заедно с бележки на президента на САЩ към него.

Документът има слаби шансове да влезе в сила, твърдят от Ройтерс. Високопоставени представители на президентската администрация обаче се надяват, че въпреки съпротивата на лидерите на Републиканската партия към повишаването на данъците предложението може да доведе до споразумение за понижаване на дефицита.

„Все още има хора от страна на републиканците ... най-малкото в Сената, които говорят неща, даващи известна надежда, че има начин да бъде постигнато споразумение“, е заявил представител на администрацията.

Обама не спази традицията да използва до голяма степен символичното представяне на бюджета, за да очертае своя идеал за предложенията за данъците и разходите. Вместо това той се опитва да възобнови преговорите за разрешаване на продължителната бюджетна битка с противниците си в Конгреса.

За да го постигне, президентът предложи отстъпка, която разгневи мнозина негови поддръжници – да бъде приета не толкова висок коефициент за изчисляване на повишаването на разходите за живот при определянето на размера на помощите по редица социални програми. Това ще доведе до нарастване в по-малка степен на размера на помощите за популярната пенсионна програма Social Security. Макар че Обама вече обеща част от най-уязвимите получатели на помощи по програмата да бъдат защитени, предложението предизвика силно противопоставяне от представители на Демократическата партия и обществени движения, представляващи работници и възрастни хора.

Същевременно бюджетното предложение е изправено пред привидно непреодолимата съпротива на републиканските лидери, които отхвърлят каквото и да било повишаване на данъците. Надеждата на Обама е да изгради коалиция със законодатели, склонни на компромис, макар повечето наблюдатели да гледат на варианта като на слабо вероятен. Той е поканил 12 републиканци на вечеря в Белия дом в сряда в опит да смекчи съпротивата.

„Въпросът е дали републиканците ще бъдат склонни да дойдат за сериозно захващане с въпроса, за който твърдят, че е толкова важен от гледна точка на понижаване на нашия дефицит“, заяви високопоставен представител на администрацията в конферентен разговор с журналисти ден преди представянето на бюджета.

И двете страни са толкова неотстъпчиви, че не успяха да предотвратят влизането в сила на автоматичните съкращения на федералните разходи на стойност 85 млрд. долара, които влязоха в сила на 1 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още