fallback

Американските акции минаха в отстъпление

Разочароващи икономически данни накараха инвеститорите да се отдръпнат от пазара

23:13 | 03.04.13 г. 1

С понижение на индексите приключи днешната сесия на фондовата борса в Ню Йорк заради влошените данни за американската икономика, които бяха публикувани днес.

Dow Jones се понижи с 0,76% до 14 550 пункта, а S&P 500 изтри 1,03% до 1 554 пункта, като най-силно на индекса натежаха финансовите и енергийните акции, предаде Bloomberg. Nasdaq отписа 1,1% до 3 219 пункта.

Днес ADP Research Institute съобщи, че частният сектор в САЩ е създал нови 158 хил. работни места през март, което е доста по-слабо от очакванията, а и от темповете на разкриване на работни места спрямо предходните месеци. Икономисти, анкетирани от информационната агенция, прогнозираха, че през третия месец на годината ще бъдат разкрити около 200 хил. нови работни места.

На 5 април ще бъдат публикувани правителствените данни за пазара на труда и се засилиха опасенията, че темповете на разкриване на нови работни места са твърде слаби, за да доведат до трайно понижение на безработицата. Очакванията са, че в частния сектор и публичната сфера през март са били разкрити нетно 200 хил. работни места, но за да има понижение на безработицата е необходимо месечно да се създават поне 240 хил. нови работни места.

Същевременно Институтът за управление на доставките (ISM) съобщи, че растежът на сектора на услугите в САЩ се е забавил през миналия месец. Непроизводственият индекс на института се е понижил до 54,4 пункта от 56 пункта през февруари, докато анализатори очакваха спадът да е по-слаб (до 55,5 пункта).

От следващата седмица американските компании започват да публикуват отчетите си за първото тримесечие на годината, отбелязва агенцията. Сезонът на отчетите ще бъде открит от Alcoa на 8 април.

Заради по-бавните темпове на икономически растеж очакванията са компаниите в състава на S&P 500 да регистрират среден спад на печалбата от 1,9% спрямо предходния отчетен период. За сравнение, през януари прогнозите бяха по-оптимистични и се очакваше среден ръст на печалбите от 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:43 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още