fallback

S&P 500 и Dow Jones с рекордно високо ниво при затваряне

Представител на Фед заяви, че централната банка може да ореже програмата си за изкупуване на облигации преди края на годината при ускоряване на ръста

23:55 | 02.04.13 г.

Основните американски индекси запазиха почти изцяло умерените си повишения от началото на днешната сесия, като печалбите на компаниите в сектора на здравеопазването изведоха два от тях на рекордно високи ниво при затварянето на борсите, съобщи CNBC.

Dow Jones напредна с 0,61% до 14 662,01 пункта, достигайки и нов връх от времето на създаването си от 14 684,49 пункта в рамките на сесията. Акциите на UnitedHealth, поскъпнали с 4,7% до 61,74 долара, и тези на Home Depot, прибавили 1,9% към стойността си до 71,02 долара, водеха печелившите в индекса на сините чипове.

Пазарната капитализация на Hewlett-Packard обаче се сви с 5,2% до 22,10 долара за акция, натежавайки в най-голяма степен върху представянето на индекса, след като Goldman Sachs понижи рейтинга на ценните книжа.

Standard & Poor's 500 също приключи на най-високото си ниво до момента, печелейки 0,52% до 1 570,25 пункта начело с акциите на компаниите от секторите на здравеопазването и храните, докато тези на фирмите за производство на материали го теглеха надолу в най-голяма степен. Пред индекса обаче остава преодоляването на най-високото му ниво, достигнато в рамките на сесия – 1 576,09 пункта, покорени на 11 октомври 2007 г.

Nasdaq Composite се повиши с 0,48% до 2 354,86 пункта.

Производствените поръчки в САЩ са нараснали с 3% през февруари благодарение на самолетостроенето, сочат данни на американското министерство на търговията. Ако бъде изключено транспортното оборудване обаче, ръстът е от едва 0,3%.

Междувременно президентът на подразделението на американския Федерален резерв в Атланта Денис Локхарт заяви, че централната банка може би ще е в състояние да ореже своята програма за изкупуване на облигации преди края на годината, ако икономическият ръст продължи да се ускорява, а положението на пазара на труда се подобрява.

По думите му икономиката на САЩ може да се разшири с малко над 2% през тази година. Той обаче предупреди, че краткосрочните съкращения на федералния бюджет, влезли в сила от 1 март, представляват риск за краткосрочното икономическо представяне.

Акциите на Nasdaq OMX потънаха с 12,8% до 27,91 долара, след като борсовият оператор обяви, че е сключил сделка за придобиването на платформата за търговия с американски държавни облигации на вторичния пазар eSpeed от BCG Partners на стойност 1,23 млрд. долара. Това накара международната рейтингова агенция Moody's да постави рейтинга на Nasdaq в списъка за преразглеждане за евентуално понижение. Пазарната капитализация на BCG Partners пък се изстреля с 48,6% до 5,72 долара за акция след съобщението за сключената сделка.

Акциите на Ford поскъпнаха с 0,85% до 13,01 долара, след като стана ясно, че продажбите на компанията през март са се увеличили с 5,7%, надхвърляйки предварителните прогнози за ръст от 3,8%.

Пазарната капитализация на Texas Instruments намаля с 0,7% до 34,68 долара за акция, след като Stifel Nicolaus понижи рейтинга на ценните книжа, позовавайки се на краткосрочното забавяне на поръчките за производителя на чипове.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още