fallback

ОИСР прогнозира по-силен глобален растеж

За първото тримесечие на годината организацията прогнозира ръст от 2,4% в страните от Г-7 като цяло

16:50 | 28.03.13 г.

Председателят на ОИСР Пиер Карло Падоан. Снимка: Ройтерс

Световните икономики ще се радват на по-силен икономически растеж през настоящата година, въпреки че възстановяването в Европа ще продължава да е анемично, посочва се в последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщава BBC.

Организацията прогнозира по-силен растеж в САЩ, Япония и Германия. Опасенията а възстановяването на еврозоната като цяло обаче остават.

"Правителствата трябва да продължат със специалните мерки в подкрепа на икономическия растеж", препоръчва организацията.

За първото тримесечие на годината ОИСР прогнозира ръст от 2,4% в седемте водещи развити световни икономики като цяло. Това означава осезаемо възстановяване спрямо първото тримесечие на 2012 г., когато страните от Г-7 отбелязаха приравнен на година база растеж от само 0,5%.

„Това, което искаме да кажем, е че сме умерено по-оптимистично настроени“, коментира шефът на организацията Пиер Карло Падоан.

ОИСР обаче предупреждава за чувствителен контраст между отделните икономики в Европа. Растежът на германската икономика се очаква да е сравнително силен, докато Франция и Италия вероятно ще останат в рецесия най-малко до второто тримесечие на годината.

Италия се очаква да се представи най-слабо сред 7-те най-развити икономики – САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада.

ОИСР изтъква, че все още е твърде рано за правителствата да обмислят евентуално оттегляне на икономическите стимули.

Организацията приветства промяната в политиката на Япония, целяща да се справи с дефлацията и да върне страната към растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още