fallback

Кипър продължава да тежи на Wall Street*

Инвеститорите очакват пазарът да направи здравословна пауза, според анализатор

18:50 | 27.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Със спадове се води търговията на Wall Street заради опасенията за разрастване на дълговата криза в Европа и данните за продажбите на стари жилища в САЩ, предаде Bloomberg.

Dow Jones се понижава с 0,28% до 14 518 пункта, S&P 500 отписва 0,25% до 1 560 пункта, а Nasdaq регистрира спад от 0,2% до 3 246 пункта.

“Инвеститорите очакват пазарът да направи здравословна пауза заради опасенията около ситуацията в Кипър”, коментира пред информационната агенция Стивън Нимет от SunAmerica Asset Management. “ИЗглежда инвеститорите са изключително загрижени, че кризата може да се разпространи към Италия и Испания”, допълва той.

Според Института за международни финанси банките в Португалия, Испания и Италия може да бъдат поставени под натиск, след като беше договорено банковият сектор в Кипър да бъде спасен с помощта на парите на вложителите.

Същевременно данни на американската асоциация на брокерите сочат, че през февруари по-малко американци от очакваното са си купили стари жилища, най-вероятно заради все по-ограниченото предлагане и затегнатото кредитиране.

Индексът на организацията, който отразява предварителните договори за покупко-продажба на стари жилища, се е понижил с 0,4% през февруари до 104,8 пункта, след като през януари се повиши с 3,8%. Според анализатори обаче жилищният пазар в САЩ се възстановява и данните за един месец не са повод за тревоги.

Сред губещите позиции в началото на сесията са акциите на банките. С поне 0,8% поевтиняха книжата на JPMorgan Chase & Co. и Citigroup Inc.

Cliffs Natural Resources изтри 15 на сто от пазарната си оценка – най-много в състава на индекса на S&P 500, след като Morgan Stanley влоши прогнозата си за акциите на компанията. Отделно Credit Suisse Group AG понижи 12-месечната си прогноза за цената на акциите на компанията от 20 на 10 долара.

* Актуално към 18,33 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:33 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още