fallback

Ел Ериан: Реализацията на споразумението за Кипър е „доста предизвикателна“

Новият спасителен пакет е по-добър технически резултат от първоначално обявения, но не е ясно как ще се подобрят перспективите за ръст и заетост

13:20 | 26.03.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Представители на Европейския съюз и Международния валутен фонд постигнаха споразумение с Кипър в нощта на 25 март за спасителна помощ за острова, но една банка бе изправена до стената, а големи клиенти, сред които мнозина руснаци, ще поемат сериозен удар по своите вложения, припомня главният съизпълнителен директор на PIMCO Мохамед ел Ериан в свой коментар за CNBC.

След продължителните и разгорещени обсъждания бе постигнато съгласие за спасителния финансов пакет за Кипър. В сравнение с онзи, който се появи седмица по-рано, това е по-добър технически резултат – както по съдържание, така и по отношение на това какво остава извън него, смята Ел Ериан.

Реализирането му обаче се очертава като много трудно, особено след като Европа все още трябва да открие отговора на най-важния въпрос: как да подобри перспективите за ръста и заетостта в значителна степен и под устойчива форма.

След зле скалъпения първи опит Кипър и „Тройката“ негови кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) се споразумяха през миналата нощ за технически по-силна спасителна програма, която ще отвори пътя за извънредна помощ на стойност около 10 млрд. евро. Ако бъде изпълнена докрай, Кипър ще успее да избегне незабавния финансов срив. Въпреки това неговата икономика е изправена пред значително свиване и плащането на ужасна социална цена.

Преработеният подход за Кипър е съсредоточен върху две основни точки: от безцеремонното отношение към банковата система към внимание върху институциите и от облагане на всички вложители към предпазване на гарантираните депозити (т. е. онези под 100 000 евро). Тези две решаващи точки са вещественото и очевидно подобрение на първоначално обявените планове.

Всъщност мнозина ще се зачудят защо Кипър и кредиторите му не успяха да ги включат в предишното си спасително предложение.

Определено тези два момента ограничават възможността спасителната помощ да се окаже „мъртвородена“ (какъвто бе предишният случай). Те дават възможност на ЕЦБ да се включи и запазват неприкосновеността на гарантираните депозити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още