fallback

Индексите на Wall Street се възстановяват от вчерашните спадове*

Повишената загриженост накара инвеститорите да отнемат част от чиповете на масата, според анализатор

18:11 | 22.03.13 г. 1

Индексите на Wall Street се възстановяват от вчерашните спадове, макар че инвеститорите остават внимателни заради ситуацията в еврозоната.

В началото на сесията Dow Jones се повишава с 0,57% до 14 504 пункта, S&P 500 добавя 0,6% до 1 555 пункта, а Nasdaq регистрира ръст от 0,42% до 3 236 пункта.

“Пазарът си взeма кратка пауза след доста дълга серия на ръстове”, коментира пред Bloomberg Джеймс Макдоналд, главен инвестиционен стратег в Northern Trust Corp. “Повишената загриженост накара инвеститорите да отнемат част от чиповете на масата. На ниво компании обаче виждаме добра икономическа инерция. Инвеститорите продължават да имат конструктивен поглед върху растежа в САЩ, което помага на фондовия пазар”, допълни той.

В началото на сесията акциите на Nike се изстреляха с 10 на сто, след като вторият по големина в света производител на спортни стоки съобщи, че печалбите му се възстановяват. Компанията обяви, че брутният марж се разширява за първи път от 9 тримесечия благодарение на новите поръчки от Китай, които са нараснали с 3 на сто, докато анализатори очакваха да намалеят с 4,3%.

Tiffany също разширява пазарната оценка, след като отчете по-добри от очакваното резултати за последните три месеца благодарение на засиленото търсене и продажбите в Азиатско-тихоокеанския регион.

Същевременно ситуацията в Кипър продължава да се усложнява. След като снощи правителството обяви, че готви план за преструктуриране на банковия сектор, рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на страната до ССС от ССС+.

По-късно през деня стана ясно, че финансовият министър на островната държава Михалис Сарис се е върнал в Никозия от Москва с празни ръце, след като не успя да издейства нито нов заем, нито удължаване на срока за изплащане на стария кредит от Русия.

Междувременно Гърция и Кипър постигнаха споразумение за продажбата на клоновете на кипърските банки в южната ни съседка, а правителството в Никозия отново се върна към варианта да се въведе спорния данък върху депозитите, който предизвика напрежението от последните дни.

Сред печелившите позиции в началото на днешната сесия се нареждат акциите на Micron, които поскъпват с 10 на сто до 10 долара за лот. Най-големият американски производител на чипове за памет обяви 3,4% ръст на продажбите през второто тримесечие до 2,08 млрд. долара, докато очакванията бяха продажбите да достигнат 1,91 млрд. долара.

Пазарната капитализация на Titan Pharmaceuticals Inc. се повиши с 38%, след като съветници на американския регулатор препоръчаха да бъде одобрен експериментален имплант на компанията за лечение на пристрастяване към хероин и болкоуспокояващи лекарства. Окончателното решение ще бъде взето до 30 април.

* Актуално към 17.45 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 02.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още