fallback

Кипър продължава да притиска Wall Street

Правителството в Никозия обяви, че ще преструктурира банковия сектор, след като ЕЦБ предупреди, че ще спре достъпа на финансовите институции до ликвидност

22:19 | 21.03.13 г.

Със спадове на индексите приключи днешната сесия на Wall Street заради напрежението около ситуацията в Кипър и опасенията за излизането на страната от еврозоната, предаде Bloomberg.

Акциите на Oracle поевтиняха с над 9 на сто, тъй като продажбите и печалбата на компанията се разминаха с очакванията на анализаторите. Пазарната оценка на Cisco Systems Inc. и Juniper Networks изтри по над 2% също заради разминаване на финансовите резултати с очакванията.

Акциите на Yahoo! Обаче поскъпнаха с над 3 на сто, след като Oppenheimer & Co. повиши прогнозата си за цената им.

В края на търговията Dow Jones се понижи с 0,63% до 14 421 пункта, S&P 500 изтри 0,82% до 1 546 пункта, а Nasdaq регистрира спад от 0,96% до 3 223 пункта.

“Налице ще са ръстове и спадове заради обезпокоителните новини от Европа, които могат да предизвикат и по-сериозни смущения”, коментира пред информационната агенция Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в RW Baird & Co.

“Икономиката на САЩ се справя по-добре, въпреки че възстановяването ще остане бавно през по-голямата част от годината. Тази тенденция е валидна за последните 4 години и пазарът се справи доста добре в тази среда”, допълни той.

След като днес Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще спре достъпа на кипърските банки до схемата за спешна ликвидност след 25-ти март, ако средиземноморският остров не постигне окончателно споразумение за спасителна помощ с Европейския съюз и Международния валутен фонд, властите в страната обявиха, че ще предприемат мерки за преструктуриране на банковия сектор и вероятно ще наложат и мерки за контрол на капитала.

Засилват се и опасенията за излизане на Кипър от еврозоната заради предупреждението на еврпейски дипломат, пожелал анонимност. Отделно според председателя на Еврогрупата Йерун Диселблум Русия най-вероятно няма да се включи в спасителната програма за страната, въпреки че финансовият министър Михалис Сарис е в Москва и преговаря с руските власти вече няколко дни.

Заради напрежението около Кипър инвеститорите почти не отбелязаха добрите данни за пазара на имоти в САЩ. Днес стана ясно, че продажбите на съществуващи жилища в страната са нараснали до 3-годишен максимум през февруари, а цените са се повишили с 11,6% на годишна база.

Доклад на американското трудово министерство обаче показа, че през миналата седмица леко са нараснали подадените молби за обезщетения при безработица – с 2 хил. до 336 хил. заявления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още