fallback

Фед остави крака си на педала

Основният лихвен процент очаквано остана на рекордното ниско равнище

20:54 | 20.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв (Фед) на САЩ остави за пореден път основните си лихви на непроменено равнище и иска да продължи с монетарните стимули, съобщава Bloomberg. Фед очаква и по-бързо подобряване на пазара на труда.

Централната банка потвърди виждането си, че икономическите условия вероятно ще оправдаят изключително ниските лихви в диапазона 0-0,25% поне до средата на 2013 г. След двудневни консултации Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) реши да остави основния лихвен процент в границите между 0 и 0,25 на сто.

„За да стигнем до момент, в който Бен Бернанке ще се почувства спокоен да прекрати програмата, трябва да станем свидетели на серия добри икономически доклади, които простно няма да получим през тази година“, казва Ерик Грийн, валутен директор на D Securities Inc. и бивш икономист на Фед в Ню Йорк.

Бернанке потвърди обещанието си, че ще вдигне лихвите едва тогава, която безработицата падне под 6,5 на сто. В момента нивото ѝ упорито остава на 7,7 на сто. Освен това всеки месец ще бъдат закупувани облигации на стойност от 85 млрд. долара за насърчаване на икономиката.

„Комитетът все още вижда рискове за икономическото развитие“, се казва в обяснението без да се назовава конкретно кризата в Кипър или мерките за затягане на разходите на американското правителство.

Фед ще продължи да извършва мониторинг върху финансово-икономическата ситуация в САЩ и през идните месеци, отбелязаха от Комитета. "Ако ситуацията на трудовия пазар не се подобри съществено, изкупуването на активи ще продължи. Не се изключва корекция на програмата за изкупуване или използването и на други инструменти", се казва в прессъобщение на Комитета по свободните пазари. 

Централната банка понижи лихвите през декември 2008 г. в границите между 0 и 0,25 на сто, за да се бори с избухналата тогава финансова криза. Оттогава насам тя придоби облигации за няколко трилиона долара.

Водещите американски банкери очакват едно по-бързо подобрение на положението на пазара на труда. За тази година се очаква спад на равнището на безработицата от 7,7 на сто до 7,3 на сто. През декември очакванията бяха за спад до 7,4 на сто. Едва през 2015 г. се очаква падане под магическата граница от 6,5 на сто. 

Членовете на FOMC ревизираха леко надолу прогнозите си за икономическото развитие на САЩ за 2013 и 2014 г. Вместо до 3 на сто сега те очакват растеж за следващата година до максимално 2,8 на сто. За 2014 г. се очаква ръст с 3,4% вместо с 3,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още