fallback

Wall Street отчасти преодоля първоначалния шок от новините около Кипър

Страната наистина създава прецедент с облагането на депозитите и това притеснява всички, коментира анализатор

22:50 | 18.03.13 г. 2

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Щатските индекси отчасти се възстановиха от тежките загуби при отварянето на борсата в понеделник, предизвикани от новината за предложения данък върху банковите депозити в Кипър, имащ за цел да финансира спасителния план за страната, съобщава MarketWatch.

„Кипър е просто капка в сравнение с това, което се случва в Европа, но страната наистина създава прецедент с облагането на депозитите и това притеснява всички“, казва Пол Нолт, управляващ директор на Dearborn Partners в Чикаго, визирайки опасенията, че подобен данък може да бъде наложен в по-големи европейски икономики като Испания и Италия. „Кипър наистина е единственият фокус днес“, допълва той.

След като първоначално се раздели с 109 пункта Dow Jones Industrial Average приключи сесията със загуба от 0,43% на 14452 пункта. Най-слабо сред сините чипове се представиха Boeing Co. и J.P. Morgan Chase & Co.

S&P 500 се понижи с 0,55% до 1552 пункта, като най-слабо сред 10-те индустриални групи на индекса се представиха финансовите компании, а най-силно - телекомуникационните.

Nasdaq Composite се раздели с 0,35% до 3238 пункта.

Първоначално предвиден да бъде гласуван в понеделник, предложеният от европейските финансови министри данък върху депозитите (в замяна на възлизащия на 10 млрд. евро спасителен план за страната) вероятно ще бъде гласуван във вторник. Банките в Кипър ще останат затворени до четвъртък.

„Тази сутрин всички новини бяха за Кипър – гнездото на 18 млрд. мръсни долара в депозити на руската мафия“, казва Джефри Саут, главен инвестиционен стратег на  Jeffrey James & Associates.

„Черният лебед от почивните дни прерасна в банкова паника, която може да се разпространи и в други страни от Южна Европа“, допълва той.

Еврото поевтиня до 1,297 долара, докато златото поскъпна с 0,8% до 1604 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 06.09.22 г.
fallback