fallback

Индексите в САЩ започват седмицата с отстъпления „благодарение“ на Кипър*

Новините от Кипър са като звън за пробуждане за инвеститорите, че проблемът с националните дългове в Европа е далеч от разрешаването си, коментира анализатор

17:58 | 18.03.13 г. 2

Основните индекси в САЩ започват сесията и седмицата с умерени понижения след първоначалния рязък спад, докато световните пазари още се люлеят от новината за еднократен данък върху депозитите в кипърските банки, който да помогне на страната да заздрави финансите си и да рекапитализира банковата система със съдействието на международните кредитори, съобщи CNBC.

Dow Jones изтри почти 100 пункта при отварянето на борсите, за да заличи след това част от загубите, понижавайки се с 0,26% до 14 476,36 пункта. Акциите на JPMorgan, поевтиняващи с 1,35% до 49,34 долара, и тези на  Bank of America, които губят 1% до 12,44 долара, натежават най-много върху представянето на индекса на сините чипове.

Standard & Poor's 500 изтрива 0,5% до 1 552,90 пункта, като повечето от ключовите му подсектори са на негативна територия начело с финансовите компании и производителите на материали. Nasdaq Composite се понижава с 0,47% до 3 233,89 пункта.

„Новините от Кипър са като звън за пробуждане за инвеститорите, че проблемът с националните дългове в Европа е далеч от разрешаването си“, пише в бележка Дъг Кас от Seabreeze Partners. Междувременно АР съобщи, позовавайки се на източници в кипърското правителство, че банките в страната ще останат затворени до четвъртък.

В САЩ индексът на Националната асоциация на строителите на жилища, отразяващ техните нагласи, се е понижил до 44 пункта през март от 46 пункта през февруари, достигайки най-ниското си ниво за последните 5 месеца.

Очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, обаче бяха за повишаване на стойността му до 47 пункта. Показател под 50 показва, че строителите разглеждат пазарната обстановка като неблагоприятна. След новината акциите на Ryland загубиха 2,7% от стойността си до 39,92 долара, а тези на Beazer поевтиняха с 2,9% до 16,50 долара.

Пазарната капитализация на Schlumberger намаля с 2,7% до 77,23 долара за акция, след като компанията предупреди, че резултатите ѝ в Северна Америка през първото тримесечие на годината се очаква да бъдат по-слаби от предвижданите заради по-малкият брой сонди, които са започнали да действат.

Акциите на Verizon обаче прибавят 1,1% към стойността си до 48,54 долара, след като рейтингът им бе повишен от Citigroup, която вече очаква телекомуникационната компания да изкупи дела на Vodafone във Verizon Wireless.

Пазарната капитализация на Hewlett-Packard се разширява с 2,5% до 22,73 долара за акция, след като Morgan Stanley повиши рейтинга на ценните книжа, позовавайки се на позитивния импулс в свободните парични потоци и печалбата на компанията, които ще ускорят момента на връщане на кеш към инвеститорите.

*Актуално към 17,15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:00 | 28.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още