fallback

Нов връх при затваряне за Dow Jones, S&P 500 спря 7-дневна печеливша серия

Акциите са в средата на дългосрочен бичи пазар, но паузата ще накара пазарите и да се чувстват по-спокойни и е възможност за нови покупки, коментира анализатор

23:03 | 12.03.13 г.

На борсите в САЩ днес преобладаваха негативните настроения, но Dow Jones успя да изстиска минимална печалба, приключвайки на печалба за 8-ма поредна сесия, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове напредна с 0,02% до 14 450,06, макар че остана далеч от новия абсолютен връх от 14 478,80 пункта, достигнат в началото на сесията. Акциите на Merck, прибавили 3,2% до 45,04 пункта, след като фармацевтичният гигант обяви, че независима наблюдателна комисия е разрешила на компанията да продължи с процеса на оценка на ефективността на неин понижаваш холестерола медикамент, подкрепиха в най-голяма степен индекса.

Пазарната капитализация на Caterpillar обаче намаля с 1,6% до 89,74 долара за акция, а тази на Bank of America се сви с 1,15% до 12,01 долара за акция, като двете компании натежаха най-много върху представянето на Dow Jones в днешната сесия.

Индексът Standard & Poor's 500 отстъпи с 0,24% до 1 552,48 пункта, прекъсвайки 7-дневна печеливша серия, като сред подсекторите му финансовите и технологичните компании отчетоха най-големи загуби, докато телекомуникационните превзеха нови територии. Nasdaq Composite изтри 0,32% до 3 242,32 пункта.

„Имахме хубава стабилна тенденция, а акциите са в средата на дългосрочен траен бичи пазар“, твърди Марк Мартиак, главен инвестиционен стратег в  Premier/First Allied Securities. „Но едно оттегляне ще накара пазарите и инвеститорите да се чувстват по-спокойни ... А всяко отдръпване е и възможност за покупки“, добави той.

Но според Томас Лий, главен стратег за американските акции в JPMorgan, те са в позиция за спад до 5%. „Налице е възможност пазарът да се консолидира в краткосрочен план“, каза Лий. „Запазване на настоящите позиции би било добър резултат, но аз мисля, че спад от 5% е много възможен“, добави той.

Оптимизмът на дребния бизнес е нараснал през февруари, сочат данни на американската Национална федерация на независимия бизнес, като предприемачите изглежда пренебрегват затягането на бюджетната политика, а планират повишаване на капиталовите разходи.

Индексът, съставян от федерацията, е скочил до 90,8 пункта през миналия месец от 88,9 пункта през януари, макар да остана под прогнозираните от анализаторите 91,3 пункта.

Акциите на Costco прибавят 1,3% към стойността си до 103,75 долара, след като търговецът на едро публикува по-добра от очакваната печалба за последното тримесечие на 2012 г. благодарение на завоювания по-голям пазарен дял.

Пазарната капитализация на Yum Brands нараства с 1,3% до 68,73 долара за акция, след като компанията обяви, че продажбите в разработените заведения в Китай са нараснали с 2% през февруари, изненадвайки експертите, които очакваха спад от 9%, а печалбата ѝ за първото тримесечие се понижи със само 20%, оставайки под предишната ѝ прогноза за спад от 25%.

Акциите на Apple понижават стойността си с 2,2% до 428,23 долара, след като Jefferies понижи целта си за цената на производителя на iPhone до 420 долара от досегашните 500 долара.

Пазарната капитализация на RadioShack намалява с 3,2% до 3,37 долара за акция, след като Goldman Sachs понижи рейтинга на ценните книжа, определяйки следвания от компанията бизнес модел като „предизвикателен“ и обявявайки, че очаква „по-ниска цена на акциите“, а тази на Red Hat се свива с 4,8% до 50,60 долара за акция, след като Citigroup извърши същото рейтингово действие спрямо нейните ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още