fallback

Джим О'Нийл: Не съм оптимист за щатските пазари

Акциите в САЩ се търгуват при циклично съотношение цена/печалба от около 24 в сравнение с исторически средните 18,7

11:59 | 12.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Джим О'Нийл, председател на Goldman Sachs Asset Management. Снимка: Ройтерс

Щатските индекси навлязоха в непознати територии, след като Dow Jones Industrial Average затвори на исторически нива, а S&P 500 - на по-малко от процент от рекордните стойности от 2007 г.

Това кара Джим О'Нийл, председател на Goldman Sachs Asset Management, да заеме по-предпазлива позиция спрямо фондовия пазар, пише CNBC.

„Не съм толкова уверен за това какво ще се случи, както и дали сегашната тенденция ще се запази. Само след 2 месеца ще е май, когато е добре да си припомним старата поговорка - 'Продай през май и се върни на пазара през втората събота на септември (St Leger's Day)'“, коментира О'Нийл, визирайки суеверието, че инвеститорите трябва да са предпазливи през летните месеци, тъй като възвращаемостта през този период обикновено е слаба.

Въпреки че в светлината на позитивните икономически данни в краткосрочен план щатските индекси вероятно ще спечелят нови позиции, пазарната оценка на акциите започва да изглежда все по-надценена.

“Акциите едва ли са добра оферта от гледна точка на CAPE (циклично претегленото съотношение на цена към печалба)“, казва О'Нийл, който се прочу, след като през 2001 г. предложи акронима БРИК, описващ групата на Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Акциите в САЩ се търгуват при циклично претеглено съотношение на цена към печалба от около 24 в сравнение с исторически средните 18,7, разкриват данни на Goldman Sachs.

Активите на други основни фондови пазари, като тези в Германия и Великобритания, се търгуват при циклично претеглено съотношение на цена към печалба от около 13 и 12 съответно.

О'Нийл не е единственият икономист, който е притеснен за американския фондов пазар. В понеделник Томас Лий, пазарен стратег на JPMorgan, заяви, че пазарите са на прага на корекция от 5%.

„В краткосрочен план, ако макроикономическите данните се окажат по-слаби - а аз си мисля, че очакванията на инвеститорите са прекалено високи - съществува реален риск пазарът да се консолидира“, казва той. „Според мен  корекция от 5% е много вероятна.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 13.09.22 г.
fallback