fallback

САЩ бави реформата на МВФ

Вашингтон още не е ратифицирал законодателен пакет, който да въведе споразумение за реформи от 2010 г.

17:16 | 11.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Учени и политици призоваха Конгреса на САЩ да ратифицира ключови реформи на Международния валутен фонд (МВФ), които бяха договорени от международните лидери още преди две години, съобщи FT.

В отворено писмо, изпратено до Камарата на представителите и Сената, с което изданието разполага, се посочва, че ако Вашингтон не реагира, ще подкопае влиянието си в преговорите с Г-20 и други институции, които управляват световната икономика.

„Бездействието би се отразило негативно върху ролята на САЩ в международната икономическа политика и вземането на решения за насърчаването на растежа и финансовата стабилност“, пише в писмото.

Изданието припомня, че през 2010 г. бяха променени квотите за вземане на решения в МВФ. Съгласно споразумението над 6% от правата за гласуване във финансовата институция преминаха към развиващите се страни, а Европа трябваше да отстъпи две от местата, които в момента контролира в Изпълнителния съвет на МВФ. Самият съвет обаче остана с 24 члена, колкото са в момента. Предвидено беше да се осигурят и допълнителни ресурси за фонда.

Договорките не могат да влязат в сила, докато САЩ не ратифицират пакета. Някои републиканци в Камарата на представителите обаче се противопоставят на идеята за осигуряването на допълнителни ресурси за фонда.

От финансовото министерство на САЩ лаконично коменираха, че работят с Конгреса, за да може законодателството, свързано с реформите в МВФ да бъде приключено максимално бързо. „Като единствената страна с право на вето, изпълнението на реформата ще позволи на САЩ да запазят лидерската си позиция в МВФ без никакви нови финансови ангажименти", допълват от ведомството.

Междувременно обаче започнаха дебатите по нов кръг от реформи в МВФ, които вероятно ще приключат през януари 2014 г. САЩ обаче имат все по-слабо влияние в преговорите, след като задържат приемането на предишните реформи, по които има постигнато споразумение, според запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още