fallback

Американските индекси с умерени повишения, близки до върховете за сесията

Благоприятните макроикономически данни затъмниха ефекта от изявлението на председателя на Фед Бен Бернанке пред Сената на САЩ

23:51 | 26.02.13 г.

Основните американски индекси приключиха близо до най-високите си нива, регистрирани в днешната сесия, благодарение на по-добрите от очакваното макроикономически данни и въпреки изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке пред Комисията за банките към американския Сенат, съобщи CNBC.

Dow Jones напредна с 0,84% до 13 900,13 пункта, воден от акциите на Home Depot, поскъпващи с 5,7% до 67,56 долара, след като веригата магазини за стоки за дома обяви програма за обратно изкупуване на акциите на стойност 17 млрд. долара и тримесечни резултати, надхвърлили очакванията на анализаторите, и тези на Intel, които прибавят 1,7% към стойността си до 20,58 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 спечели 0,61% до 1 496,94 пункта, като всичките му подсектори приключиха на положителна територия начело с компаниите за производство на материали и енергийните фирми. Nasdaq Composite прибави 0,43% до 3 129,65 пункта.

Standard & Poor's 500 и Nasdaq Composite за кратко излязоха дори на загуба, след като Бернанке не представи много нова информация, която да впечатли инвеститорите. Той защити разхлабената монетарна политика на централната банка, опровергавайки опасенията от миналата седмица, че Фед може да понижи размера на програмата си за изкупуване на облигации. Според него ползите от стимулите за американската икономика надхвърлят възможните загуби.

Председателят на Фед призова също законодателите да избегнат рязкото свиване на разходите във федералния и щатските бюджети, което трябва да влезе в сила от петък, тъй като, съчетано с отмяната на дънъчни облекчения от началото на годината, това може да създаде „силни насрещни ветрове“ за икономическото възстановяване.

„Макар че монетарната политика работи в подкрепа на по-силно възстановяване, тя не може да поеме цялото бреме за гарантиране на по-бързо връщане на към икономическо оздравяване“, заяви той. „Представянето на икономиката както в краткосрочен, така и в дългосрочен план ще зависи значително от курса на фискалната политика. Предизвикателството за Конгреса и администрацията е да изведат федералния бюджет на устойчив дългосрочен път, който подкрепя икономическия растеж и стабилността, без да спъва ненужно настоящото възстановяване“, изтъкна Бернанке.

„Това са традиционни коментари и те изобщо не разклатиха лодката – Фед възнамерява да запази изкупуването на облигации в досегашния му вариант“, заяви Райън Дитрик, главен технически стратег в  Schaeffer's Investment Research.

Цените на еднофамилните жилища в САЩ са се повишили с 0,9% през декември, сочи съвкупният индекс на S&P Case-Shiller за 20 от големите градове в САЩ. Резултатът надхвърли очакванията на анализаторите за увеличение с 0,5%. На годишна база цените са нараснали с 6,8%, като това е най-силният резултат от 2006 г. насам.

Продажбите на нови жилища са скочили с 15,6% през януари до сезонно изгладена годишна основа от 437 000 броя, достигайки най-високото си ниво от юли 2008 г., сочат данни на американското министерство на търговията. Това е и най-силният едномесечен ръст от близо 20 години, а икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха увеличение до 381 000 броя. Данните за предходния месец бяха коригирани също в посока на повишение до 378 000 от първоначално обявените 369 000 продажби на нови жилища.

Потребителското доверие е скочило до 69,6 пункта през февруари от коригираните в посока към понижение 58,4 пункта спрямо предварително обявените 58,6 пункта за януари, става ясно от съобщение на Conference Board. Предварителните предвиждания на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за повишаване до 61 пункта.

Акциите на JPMorgan поевтиняха с 0,2% до 47,60 долара, след като банката обяви планове за спестяване на 1 млрд. долара през 2013 г. чрез разнообразни съкращения на разходите, включително уволняване на около 4 000 служители.

Пазарната капитализация на Best Buy намаля с 3,2% до 16,46 долара за акция, след като компанията обяви уволнението на около 400 служители в централата си, което е част от по-мащабното преструктуриране, за което бе съобщила през ноември.

Акциите на Apple обаче повишиха стойността си с 1,4% до 448,97 пункта на фона на спекулациите, че компанията ще обяви планове за сплит на акциите на срещата на акционерите утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още