fallback

Представител на Фед: Покупките на активи облагодетелстват САЩ и финансово

Вливането на ликвидност понижава съотношението на дълга към БВП, повишава данъчните приходи и свива разходите за помощите за безработни, твърди Ерик Розенгрен

21:57 | 22.02.13 г. 5

Мащабните покупки на активи от страна на Федералния резерв на САЩ действат в помощ не само за американската икономика, но и на по-общото финансово положение, пише президентът на подразделението на финансовата институция в Бостън Ерик Розенгрен, цитиран от Ройтерс.

В подготвени бележки за реч, която ще изнесе на конференция, организирана от Booth School of Business към Университета в Чикаго, Розенгрен повтаря защитата си на политиката на американската централна банка за ежемесечно изкупуване на държавни облигации на стойност 85 млрд. долара и разширява аргументите за принципните ползи за правителството от програмата за количествени улеснения.

Чрез нейния трети кръг се понижават лихвените проценти в САЩ и се подпомага понижаването на съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт, посочва Розенгрен, който през тази година има право на глас в Комисията за свободния пазар – органът, който определя монетарната политика на Фед.

Той твърди, че освен това икономическият растеж, породен от вливането на ликвидност, води до ефекта на увеличаване на данъчните приходи и понижава правителствените разходи в области като помощите за безработни, тъй като понижава безработицата.

„Ще направим добре да обмислим тези ползи и цената на бездействието, когато оценяваме политиката“, подчертава президентът на Фед в Бостън.

Всеки месец американската централна банка изкупува държавни облигации на стойност 45 млрд. долара и акции, обезпечени с ипотеки, на стойност 40 млрд. долара в рамките на усилията си да окуражи разходите и инвестициите и да подпомогне бавното и непостоянно възстановяване на американска икономика от рецесията от 2007-2009 г.

Макар че покупките са предвидени да продължат до отчитане на съществено подобрение на перспективата за състоянието на пазара на труда, някои представители на Фед все повече се притесняват, че балансът на Фед, който вече надхвърля 3 трилиона долара, може да дестабилизира финансовите пазари или да доведе до рязко ускоряване на инфлацията.

Розенгрен повтаря и добре познатия аргумент, че ако няма изкупуване на активи, нивото на безработица в САЩ би било доста по-високо от сегашните 7,9%, а инфлацията би се забавила допълнително спрямо настоящите си показатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:50 | 24.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още