IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилемата на спестяващите

Нарушаването на баланса между спестявания и инвестиции в национален и регионален мащаб може да рефлектира във всяка точка на земното кълбо

09:52 | 07.03.13 г. 45
Дилемата на спестяващите

Тъй като испанският стоков сектор се сви в отговор на разширяването в Германия, тя можеше да отговори по един от трите възможни начина.

Първо, Испания можеше да откаже да приеме търговския дефицит или чрез въвеждането на протекционистични мерки, или чрез девалвиране на валутата си.

Второ, тя можеше да поеме излишъците в германските спестявания, като остави безработицата да се повиши и местните производители да уволнят работници (тъй като нарастващата безработица понижава нивото на спестяванията). Накрая испанците можеха да вземат назаем излишните германски спестявания и да увеличат потреблението и инвестициите.

Разбира се, Испания нямаше законно право да приложи първата възможност заради членството си съответно в Европейския съюз и еврозоната, а не е изненада, че не бе склонна да избере втората. Това ѝ остави само третата възможност.

Испанците вземаха значителни заеми преди кризата, за да увеличат както потреблението, така и инвестициите, като по-голямата част от последните се насочиха към разточителни проекти в инфраструктура и недвижими имоти. Това продължи до 2007-2008 г., когато нивото на испанския държавен дълг стана прекалено голямо.

Но докато Германия не абсорбира собствените си излишни спестявания и не осигури желания ръст на спестяванията в Испания, последната продължава да е изправена пред изброените по-горе възможности. След като вземането на средства назаем вече не е възможно, Испания или трябва да се намеси в търговията, което предполага напускане на еврозоната, или да приеме, че в продължение на много години безработицата ще остане висока, докато заплащането не се понижи значително, за да се получи аналог на обезценка на валутата.

Това е ключов момент. Страните с ниски спестявания не могат лесно да извършат корекция, без това да се случи и в държавите с високи нива на спестявания, защото техните ниски спестявания може да са следствие от високите спестявания в чужбина. В крайна сметка спестяванията и инвестициите трябва да бъдат в равновесие в световен мащаб и ако деформациите в политиките доведат до увеличаване на спестяванията в една страна с по-бързо темпо от това на инвестициите, обратното може да се случи в която и да е точка на земното кълбо.

С други думи нивото на спестявания в Испания и други държави с търговски дефицити в Европа трябва да намалеят, след като деформациите в политиката увеличат нивото на спестявания в Германия.

На теория излишните германски спестявания биха могли да напуснат Европа, но като се има предвид високите спестявания в Азия, които на свой ред трябва да бъдат абсорбирани главно от САЩ, както и от ограниченията, наложени върху еврото, е почти неизбежно излишните германски спестявания да бъдат изнесени в останалите европейски държави.

Германия би трябвало да се притеснява за затрудненията при корекциите в Испания, тъй като последвалият ръст на безработицата в Европа ще бъде поет основно от иберийската държава, освен ако испанското правителство не ускори процеса на приспособяване чрез напускане на еврозоната и девалвиране на валутата. В този случай Германия бе поела удара от повишаването на безработицата.

И в това не би имало нищо неочаквано. След като държавите с търговски дефицити предприемат активни мерки, обикновено тези с излишъците поемат най-тежкия удар от международните кризи, породени от търговските дисбаланси и капиталовите потоци.

Колкото повече нараства политическото напрежение в страните с малки спестявания, толкова повече се увеличава риска те да напуснат еврозоната, увеличавайки цената, която Германия ще трябва да плати за деформираното си ниво на спестявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
А за ентропията е ясно - тя може да бъде намалявана и намалена локално (и така ние да съществуваме, да четем и да се развиваме), но за сметка на засилването й в по-широк план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Струва ми се, че преувеличаваш способността (ни) за оценка. Как оценяваш дали нещо е добро или не е? Най-вече - в какъв времеви диапазон? Едно нещо може да изглежда добро в рамките на по-ограничено време, но в дългосрочен план да се окаже лошо. В още по-дългосрочен пък може да се окаже пак добро. Така и със "сътвореното" от хората с костюмите - в рамките на няколко години, това, което правят им е изглеждало добре. В рамките на няколко десетилетия вече е зле. В рамките на няколко столетия може да се окаже пак добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Не човек, въпреки че ти доказах 2 неща, ти пак ми цвъкна твой подменен извод! По принцип, няма как даден орган да се саморазвива в една система самодоволно /качествено/ и въпреки не ненужната си, а направо вредна функция, да твърдиш, че видиш ли, не можел да се организира добре или не му стигал капацитета за функцията му... за мен РЕЗУЛТАТА е единствения критерии за качеството и функцията на даден орган/система. Ако беше нормална грешка, или човешки фактор /субективизъм/, то резултата щеше да варира или случайно, или да се мени рязко спрямо назначенията на взимащия решения. А в нашия случай, имаме целенасочено и постоянно въздействие, с конкретен постоянен резултат! Следователно, ако приемем че ентропията ни определя реалността /демек, не знам изобщо как четеш нещо конкретно СЕГА, при такава висока околна ентропия - трябваше да е нещо от рода на 'са23#$^#$^%#%y34/ то тогава няма нужда изобщо от управляващи - направо да си "берем естествени пари" предлагам... дано ме разбираш де ;) - малко напънах и в последното изречение ти спестих поне 10 по-сложни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
И като казвам, че липсва глобална конспирация, аз изключвам тази, която е организирана от Бог. От Бога описан в разказа "Последният въпрос" на Айзък Азимов: http://chitanka.info/text/13012-poslednijat-vypros
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Или казано по-кратко - случилото се е просто (поредно) доказателство за силата на ентропията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Да де, затова сложих "намекваш" в кавички :) . Иначе, хората с костюмите определено не са кухи ***. Но за добро или за лошо, колкото и да са умни, дори и те имат ограничен кръгозор. Ограничен и като време и като осъзнаване на ефекта от това, което вършат. Т.е. колкото и да са умни, те оперират в ограничен контекст (в рамките на който са най-големите умници), но извън който може да се окажат просто едни слепци. Т.е. липсва глобален поглед и регулация (знам, че е опасно, но все пак го казвам) и затова се получава така, че локалните умници да са безпомощни в глобален план. Т.е. за мен случилото се, е признак за точно обратното - че липсва глобална конспирация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Нищо не намеквам !!!**********************************************ДА ПРОВЕРИМ ЛОГИЧЕСКИ КАК Е:**********************************************Понеже е грозно да допускам като *** - всичко е конспирация... - да допуснем, че не е конспирация. То тогава излиза, че всички с костюмите са "кухи ***" (щом правят простотии от нещата за които са назначени да вършат). Е, ако всички с костюми са "кухи ***", тогава определено някой ги назначава нарочно такива, за да прекара идеите си през "*** ***" без те да разберат - А... ами това е конспирация :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
За конспирация ли "намекваш"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ами дисбаланса в "неправилното калкулиране на лихвата по кредитите за отделните държави от ЕС." - не е случаен... КАКТО и неправилното калкулиране на лихвата по кредитите... за останалата част от СВЕТА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Това с "Изкуствената КРИЗА" не го разбрах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още