fallback

Джак Лю призова САЩ да избегнат съкращаването на разходите

Ако това не се случи, прекалено много работни места и компании ще бъдат изложени на риск, предупреди кандидатът за американски министър на финансите

19:27 | 13.02.13 г. 4

Номинираният за следващ министър на финансите на САЩ Джак Лю призова политиците в страната да не допуснат автоматичното съкращаване на разходите да влезе в действие в края на месеца, съобщи ВВС.

Досегашният ръководител на персонала на Белия дом заяви пред американския Сенат, че съкращенията на стойност 85 млрд долара представляват „рани, които доброволно нанасяме на възстановяването“.

Ако бъде одобрен на поста, 57-годишният Лю ще замени Тимъти Гайтнър.

Автоматичното съкращаване на разходите първоначално трябваше да влезе в сила от 1 януари, но в последния момент Конгресът на САЩ постигна споразумение за отлагането му с 2 месеца. Съкращенията ще изтеглят от американската икономика 85 млрд. долара в рамките на една година, а до 2022 г. се предвижда да достигнат 1,2 трлн. долара.

Според кандидата за министерския пост те „излагат на риск прекалено много работни места и компании“. Крайният срок за постигане на споразумение за евентуалното им ново отлагане е 1 март.

Лю може да поеме поста на фона на напрегнатите преговори между Белия дом и мнозинството на Републиканската партия в Конгреса по отношение на тавана на дълга на САЩ, който трябва да бъде увеличен за пореден път. Републиканците не желаят той да бъде повишен без съкращаването на федералните разходи и ако това положение се запази до средата на май, САЩ рискуват да изпаднат в неплатежоспособност по задълженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още