fallback

Обама призовава за споразумение за свободна търговия с ЕС

В традиционното си обръщение към нацията президентът на САЩ прокламира нова икономическа политика

09:39 | 13.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В своята традиционна реч "За състоянието на съюза", произнесена пред членовете на двете камари на Kонгреса, американският президент Барак Обама прокламира нова икономическа политика, която ще се гради върху три основни принципа, предаде Ройтерс.

Годишното послание на президента бе посветено на приоритетните направления на неговата администрация в сферата на външната и вътрешната политика, икономиката и глобалните проблеми като промените на климата.

Администрацията на Обама ще насърчи американската икономика с държавни инвестиции. Усилията ще бъдат насочени предимно към нови инициативи в образованието, разширяването на производството, алтернативната енергетика и развитието на транспортната инфраструктура в САЩ. „Инвестициите в тези сфери ще осигурят процъфтяване на Америка“, заяви Обама. „Дълг на нашето поколение е да помогнем преди всичко на средната класа. "Това е нашата недовършена задача - да се гарантира, че това правителство ще работи за много хора, не само за няколко“.

Законодателите следва да проправят пътя към по-високи минимални заплати, както и към цялостна данъчна реформа. Тази политика трябва също така да насърчава свободното предприемачество и да възнаграждава инициативата на физическите лица. "И всяко дете в тази велика нация трябва да намери вратите към тези възможности“. През последното десетилетие заплатите и доходите са намалели, докато печалбите на корпорациите са се увеличили до най-високите равнища за всички времена, оплака се Обама.

От преуспяващата  средна класа до голяма степен зависи по-нататъшният икономически растеж, каза още Обама. Положението в икономиката на САЩ позволявало на държавата да се откаже от активна намеса. Вместо това правителствените структури трябвало да станат ключов партньор за бизнеса, съдействайки за неговото развитие чрез намаляване на данъците.

Новата икономическа политика ще се гради върху три основни принципа. САЩ трябва да станат "магнит за поява на нови работни места и откриване на нови производства", а на гражданите да се гарантира възможността да получат специалности, каквито се  търсят най-много на пазара. Държавата е длъжна да положи всички усилия, за да може "честният труд да осигурява достоен живот", каза още държавният глава в словото си.

Икономиката трябва да бъде подпомогната от „цялостно трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство" с Европейския съюз. "Защото търговията, която преминава свободно и справедливо отвъд Атлантика, поддържа милиони добре платените американски работни места", каза президентът на САЩ.

Обама призова и за сътрудничество между партиите в Конгреса в борбата с изменението на климата. Конгресмените трябвало да разработят пазарноориентирано решение, така че да се отделят по-малко парникови газове. "Ако Конгресът обаче не действа скоро, за да защити бъдещите поколения, ще действам аз", каза президентът, който ще инструктира своя кабинет да разработи подходящите регламенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още