fallback

Щатските инвеститори решиха да осребрят част от печалбите си

Място за паника няма, поне не, докато Dow не се понижи под 13500 пункта, а S&P 500 под 1445 пункта, коментира анализатор

23:33 | 07.02.13 г.

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Wall Street приключи сесията в четвъртък с умерени загуби, след като инвеститорите разпродаваха циклични акции и предпочетоха да изчакат нови катализатори, които да ги насърчат да продължат да купуват след бичия старт на годината, пише MarketWatch.

Dow Jones Industrial Average изгуби 0,3% до 13944 пункта. По-рано през сесията загубите на индекса достигнаха 1%.

S&P 500 се раздели с 0,18% до 1509 пункта, след като докосна 1498 пункта. Най-слабо сред 10-те индустриални групи на индекса се представиха технологичните компании и компаниите за материали. От началото на годината S&P 500 е спечелил над 6%.

Nasdaq Composite Index се понижи с 0,11% до 3165 пункта.

Днешният спад вероятно се дължи на желанието на инвеститорите да осребрят част от печалбите си и не е свързан с определена новина, тъй като всички изчакват известно отдръпване, което ще разкрие нови възможности, казва Скот Урен, главен пазарен стратег на Wells Fargo Advisors.

„Не мисля, че се случва нещо особено, ако говорим за катализатори - това е просто пазарна тактика“, казва той. Урен все пак очаква пазарът да продължи да расте още известно време и осребряването да настъпи на малко по-късен етап.

По-рано днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че че икономиката на еврозоната ще започне да се възстановява по-късно през годината и задържа основния лихвен процент без промяна на 0,75%.

Въпреки пазарната волатилност от началото на седмицата Стивън Поуп, управляващ директор на Spotlight Ideas, коментира, че място за паника няма, поне не, докато Dow не се понижи под 13500 пункта, а S&P 500 под 1445 пункта.

Ново подадените молби за помощи за безработни в САЩ през изминалата седмица се понижиха с 5 хил. до 366 хил., което леко разочарова анализаторите. Също днес стана ясно, че през последното тримесечие на миналата година производителността в страната се е свила с 2% на фона на прогнозите за спад от 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:59 | 21.08.22 г.
fallback