fallback

Wall Street записва понижения в началото на сесията*

Инвеститорите се разочароваха от данните за подадените през миналата седмица молби за помощи при безработица в САЩ

17:28 | 07.02.13 г.

Със спадове на индексите започна днешната сесия на Wall Street. Dow Jones се понижава с 0,29% до 13 946 пункта в началото на търговията, S&P 500 отбелязва спад от 0,14% до 1 510 пункта, а Nasdaq отписва 0,14% до 3 164 пункта.

Инвеститорите се отдръпнаха от акциите, след като данните за подадените през миналата седмица молби за помощи при безработица в САЩ не оправдаха очакванията. Прогнозите бяха за спад на исканията до 360 хил., но статистиката на американското трудово министерство показа, че подадените нови заявления са се понижили с 5 хил. до 366 хил.

От друг доклад на трудовото министерство на САЩ стана ясно, че за четвърто поредно тримесечие намалява продуктивността на труда в страната. През последните три месеца на 2012 г. тя се е понижила с още 2% на годишна база, което е най-голям спад от началото на 2011 г.

Същевременно президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги предупреди по време на редовната му месечна пресконференция, че икономическата активност в еврозоната ще остане слаба през първата половина на годината и ще започне да се възстановява едва към края й.

Драги коментира също така, че поне засега инфлацията не представлява заплаха за икономиката, но ЕЦБ ще следи как обменният курс на еврото ще повлияе на прогнозите за дългосрочния растеж на потребителските цени.

„В момента сме в етап на осъзнаване на информацията, което е здравословно за пазарите“, коментира пред Bloomberg Ханк Смит от Haverford Trust Co. „Свидетели сме на тенденция за подобряване на икономиката, което е положително за акциите. Няма причина те да не носят възвръщаемост, каквато беше регистрирана през 2012 г.“, допълни Смит.

Джефри Дейвис от Lee Munder Capital Group обаче посочи, че е разочароващо да не се наблюдава по-съществено подобряване на заетостта, въпреки че пазарът на труда в САЩ е тръгнал в правилната посока. „Пазарът е набрал инерция и се надявам, че данните за пазара на труда няма да обърнат тренда“, допълни той.

От началото на годината S&P 500 се е повишил с 6%, след като беше постигната частична бюджетна сделка в САЩ. Индексът е с 3,4% под рекордната му стойност, отчетена през октомври 2007 г.

* Актуално към 17.05 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още