fallback

Сесията на Wall Street приключи разнопосочно

Инвеститорите са предпазливи преди бюджетните дискусии в ЕС

23:21 | 06.02.13 г.

Без ясна посока на индексите приключи сесията на Wall Street. Dow Jones регистрира ръст от 0,06% до 13 987 пункта, S&P 500 се повиши с 0,05% до 1 512 пункта, а Nasdaq отбеляза спад от 0,11% до 3 186 пункта.

Колебливите движения на акциите в днешната търговия изразяват опасенията на пазарните участници за ситуацията в Европа в навечерието на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), на която ще бъде направен нов опит за постигането на бюджетна сделка.

Великобритания настоява разходите на ЕС да бъдат намалени допълнителни и заедно с други държави-донори иска отстъпки от вноските, които трябва да прави в хазната на общността. По-бедните страни-членки обаче настояват разходите за политиката по сближаване поне да останат същите, каквито бяха в сегашния програмен период.

Анализатори се опасяват, че ако не се стигне до споразумение, бюджетните дискусии ще бъдат замразени за още няколко месеца, което застрашава изпълнението на програмите на ЕС от следващата година.

“Пазарът е обхванат от йо-йо ефект. Нервни сме преди събития, изходът от които не можем да предвидим. Имаше добър ръст, сега е ред на корекцията, преди пазарите отново да се върнат към позитивните настроения”, коментира пред Bloomberg Том Уърт от Chemung Canal Trust Co.

Малкото отчети, които излязоха днес, не успяха да тласнат пазара в някаква ясна посока. Акциите на Time Worner повишиха стойността си с над 4 на сто, след като резултатите на компанията надхвърлиха очакванията на анализаторите.

Сред печелившите позиции се наредиха и книжата на Walt Disney, след като компанията също отчете сериозен ръст на приходите от телевизионното звено и тематичните паркове.

Акциите на Apple също приключиха сесията в зелената зона, макар че ограничиха ръста до под процент.

Пазарната оценка на Ralph Lauren се повиши с над 6% заради по-добрите продажби на компанията по време на празничния сезон. Сред губещите се наредиха книжата на GameStop Corp., DreamWorks Animation, C.H. Robinson Worldwide Inc., Aflac Inc., Wynn Resorts и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още