fallback

Американските борси се върнаха към оптимизма

Dow Jones отново зафлиртува с психологическата граница от 14 000 пункта

23:30 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните американски борсови индекси обърнаха посоката към повишения през днешната сесия, следвайки развоя на събитията на европейските пазари, след като вчера изгубиха по близо 1% от достигнатите през миналата седмица рекордни нива, съобщи Bloomberg.

Интересът на инвеститорите бе насочен преди всичко към сделката за Dell, която представлява най-голямото ливиръдж изкупуване от началото на финансовата криза насам.

Третият по големина в света производител на компютри ще изчезне от борсата, след като консорциум, воден от основателя на компанията, основен акционер и главен изпълнителен директор Майкъл Дел, успя да договори изкупуване за около 24,4 млрд. долара (18 млрд. евро). Останалите участници в сделката са компанията за дялови инвестиции Silver Lake и софтуерният гигант Microsoft Corp. Така акционерите на Dell ще получат по 13,65 долара за акция, а основателят Дел ще повиши участието си в компанията.

По-широкообхватният индекс Standard & Poor’s 500 скочи с 1,2% до 1513,61 пункта, достигайки най-високото си равнище от 2007 г. насам. Вчера бенчмаркът поевтиня с 1,2 на сто, следвайки опасенията, че дълговата криза в Европа може отново да се разрасне.

Всички десет основни групи в S&P 500 нараснаха в днешната сесия с по поне 0,5 на сто, а Dell добави 1,2% към пазарната си капитализация, след като компанията обяви края на преговорите за сделката. Книжата на Archer-Daniels-Midland Co. (ADM) поскъпнаха с 3,4 на сто, след като резултатите за печалба и продажби надминаха очакванията.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 125,33 пункта, или 0,9 на сто, до 14 005,41 пункта. От началото на годината S&P 500 добави 6,2 на сто към стойността си, след като американските депутати постигнаха бюджетен компромис, а повечето компании рапортуваха по-добри от очакваните резултати.

Технологичният индекс Nasdaq Composite нарасна с 40,41 пункта, или 1,3% до 3171,58 пункта.

Секторът на услугите в САЩ отчита положителен резултат от 55,2 пункта, сочат данни за индекса извън производството на Института за управление на доставките. Данните оправдаха напълно очакванията на анализаторите, но са малко по-слаби от декемврийските 55,7 пункта. Все пак показател над 50 пункта показва разширяване на сектора.

Заздравената икономика на еврозоната е преминала през критичния си етап, сочи проучване на бизнес активността в региона, според което бизнесът е по-оптимистично настроен за бъдещето, съобщава Ройтерс. Изследването обаче показва и разширяващата се пропаст между отделните икономики, изтъкват от агенцията.

Същевременно съвкупният индекс за бизнес активността в частния сектор на еврозоната, изчисляван от базирания в Лондон институт Markit, е достигнал 10-месечен връх от 48,6 пункта през януари спрямо 47,2 пункта през декември, като отчита подобрение и спрямо предварителните данни за подобрение до 48,2 пункта. Макар да остава на територията на свиване под 50 пункта от февруари 2012 г., той неотклонно повишава стойността си през последните 3 месеца.

Загрижеността за стабилността на Испания и Италия от своя страна се погрижи във вторник за несигурност сред инвеститорите. Експерти смятат, че сътресенията в еврозоната са непрекъснат фактор на натоварване. През последните месеци пазарите се настроиха за релакс по темата „европейска дългова криза“, пишат в коментар анализаторите на Barclays Capital. "Пазарите не са подготвени за развиващите се политически проблеми".

В Испания министър-председателят Мариано Рахой трябва да се справя с твърдения за корупция. В Италия аферата около най-старата финансова институция в света, Banco Monte dei Paschi di Siena (BMPS), се превърна в политически въпрос. Инвеститорите се опасяват, че скандалът подпомага дясно-центристката коалиция, водена от бившия премиер Силвио Берлускони. В края на месеца в Италия ще се състоят парламентарни избори.

"Смяна на правителствата и в двете страни ще подкопае настоящите мерки за строги икономии", предупреди анализаторът на Commerzbank Лан Нгуен. "Консолидацията на публичните финанси и устойчивият бюджет са алфата и омегата в решаването на проблема с дълга".

Анализаторите на Capital Spreads предупредиха за запазване на спокойствие. Статии за политическата нестабилност в Испания и Италия могат да послужат като извинение на инвеститорите да вземат печалбата си. По същия начин мисли и Ричард Йетсенга, старши анализатор в ANZ Research: "Това изглежда като здравословна корекция, нищо повече."

Акциите на Estee Lauder Cos. Скочиха с 6,1 на сто до 64,80 долара. Производителят на Mac cosmetics и Clinique skin care увеличи прогнозата си за печалба за годината в размер на 2,59 долара за акция. Базираната в Ню Йорк компания очакваше до този момент печалба от 2,56 долара за акция.

Книжата на производителя на игри за социални мрежи Zynga Inc. Скочиха с 5,9 на сто до 2,71 долара. Bank of America Corp. промени препоръката си от „продавай“ на „купувай“.

Yum! Brands Inc. Загуби 3,1 на сто от пазарната си капитализация до 61,99 долара. Собственикът на веригите ресторанти и пицарии  KFC, Pizza Hut и Taco Bell обяви свиване на печалбата за четвъртото тримесечие на 2012 г., след като страховете за безопасността на предлаганите от него храни нанесоха тежък удар върху продажбите в Китай.  

Според публикуването на финансовите данни Kellogg се предвижи до положителна територия с ръст от 0,69% до 58,50 долара на акция. Загубата на производителя на зърнените култури е намаляла през четвъртото тримесечие. Mинусът се смалява до 32 млн. долара (девет цента на акция) спрямо загуба от 195 млн. долара (54 цента на акция) година по-рано. В допълнение, Kellogg потвърди своите прогнози за цялата година 2013.

След затваряне на пазара своите данни за първото тримесечие ще публикува и конгломератът за развлечения Walt Disney.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 17.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още