fallback

Обама подписа премахването на тавана на държавния дълг

Американското правителство може да вземе до 19 май кредити в размер на общо 450 млрд. долара

09:27 | 05.02.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С подписа си под закона за временно премахване на тавана на държавния дълг американският президент Барак Обама осигури временно платежоспособността на САЩ. С подписания в понеделник (местно време) закон таванът за държавния дълг (в размер на 16,4 трлн. долара) е премахнат до 19 май с цел предотвратяване на изпадането на страната в неплатежоспособност, предаде Ройтерс.

Така нормативният акт влиза в сила, защото преди това той бе одобрен последователно от двете камари на Конгреса – от доминираната от републиканците Камара на представителите на 23 януари и от контролирания от демократите Сенат осем дни по-късно.

Сега финансовото министерство може да заема до средата на май още пари за погасяване на задължения, въпреки че самоналоженият кредитен лимит е достигнат. 16,4 трлн. долара съответстват на 100% от годишната икономическа мощ на страната.

Целта на удължаването е да се спечели време за още преговори между правителството и опозицията, които да се съгласят на необходимите бюджетни съкращения и намаляване на дълга. Републиканците призовават за решителни стъпки за спестявания, главно в социалния сектор.

Таванът бе достигнат в самия край на миналата година. Веднага след това тогавашният министър на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър уведоми Конгреса, че започва да спира изплащането на държавните задължения и че е взел извънредни мерки за предотвратяване на изпадането на най-голямата икономика в света в неплатежоспособност. Според цитирани от Ройтерс експерти правителството може да вземе до 19 май кредити в размер на общо 450 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още