fallback

Бил Грос: Докладът за работните места осигурява „известен отдих“ за облигациите

Ниво на безработица от 7,9% е неприемливо за председателя на Фед Бен Бернанке, смята главният съизпълнителен директор на PIMCO

10:09 | 02.02.13 г. 4

Бил Грос, главният съизпълнителен директор на най-големия фонд за търговия с облигации в света PIMCO, е оптимист за цените на облигациите на фона на доклада за работните места в САЩ през януари, съобщи MarketWatch, цитирайки негово интервю пред радиостанция Bloomberg.

Докладът „осигурява безспорно пространство за понижаване в предния край на кривата на доходността“, е казал Грос. Доходността по облигациите и тяхната цена са в обратнопропорционална зависимост.

Според мениджъра докладът осигурява на облигационния пазар „известен период на отдих“ от разпродажбите там напоследък.

Доходността по еталонните 10-годишни американски облигации се понижи до 1,95% вчера, след като през седмицата се държеше над 2%, а тази по двугодишните облигации достигна 0,26%.

Грос смята, че нивото на безработица от 7,9%, посочено в петъчния доклад, е неприемливо за председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке, а реалният брутен вътрешен продукт „едва стига“ за подкрепа на ръста на работните места и за увеличаването на печалбите на компаниите.

През декември от Фед обявиха, че ще продължат с програмите за изкупуване на облигации, докато безработицата в САЩ не падне до 6,5%, а след първото си заседание за годината, проведено през тази седмица, потвърдиха ангажимента си в това отношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още