fallback

Повишения от над 1% за индексите в САЩ, Dow Jones приключи над 14 000 пункта

Въпросът е колко можем да изкараме с настоящия ръст, като се има предвид фактът колко слаби се оказаха данните за БВП, коментира анализатор

23:52 | 01.02.13 г.

Окуражителният доклад на американското правителство за новите работни места тласна американските „сини чипове“ до най-високите им нива от октомври 2007 г. и накара инвеститорите да загърбят всякакви опасения за възстановяването в САЩ, съобщи CNBC.

Разкритите нови работни места извън земеделския сектор в САЩ са достигнали 157 000 през януари, макар че безработицата е нараснала с 0,1 процентни пункта до 7,9%, стана ясно от данни на Бюрото за трудова статистика към американското правителство. Данните се оказаха до голяма степен в унисон с предвижданията на анализаторите, които не очакват Федералния резерв на САЩ да предприеме промени в ежемесечния размер на стимулите за икономиката.

Подемът бе подкрепен и от нарасналите разходи за строителство през декември и по-добрите от очакваното данни за производствената активност на института за управление на доставките.

Някои инвеститори обаче отдават подема на Dow Jones по-скоро на усилията на Фед да напомпа ръста, отколкото на икономическите фундаменти. „Като се има предвид къде са лихвените проценти, определено Фед се опитва да ни тласне към акциите“, заяви Ерик Стайн, портфолио мениджър в Eaton Vance. „Въпросът е колко можем да изкараме с настоящия ръст, като се има предвид фактът колко слаби се оказаха данните за брутния вътрешен продукт“, добави той.

Dow Jones напредна с 1,08% до 14 009,79 пункта, воден от акциите на Bank of America, които прибавиха 3,45% към стойността си до 11,71 долара, и тези на United Technologies поскъпнали с 2,6% до 89,84 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 спечели 1,01% до 1 513,17 пункта, като и 10-те му подсектора приключиха на зелена територия начело с акциите на телекомуникационните и финансовите компании. Nasdaq Composite се повиши с 1,18% до 3 179,10 пункта.

И трите индекса записаха пета поредна седмица на печалби, като през настоящата прибавиха между 0,66% и 0,82%.

Акциите на  Exxon Mobil, която през миналата седмица си върна лидерското място в света в класацията по пазарна капитализация, повишиха минимално стойността си с 0,08% до 90,04 долара, въпреки че печалбата на компанията за четвъртото тримесечие нарасна с 6%, надхвърляйки и очакванията на анализаторите.

Пазарната капитализация на Apple придължи да се свива, днес с 0,4% до 453,62 долара за акция, но тази на Google достигна ново рекордно високо ниво в историята на компанията, след като нарасна с 2,6% до 775,60 долара за акция въпреки съобщението, че тя ще плати 60 млн. долара на френски медиен фонд, избягвайки налагането на такси за показваните от едноименната търсачка линкове към статии във френските медии.

Акциите на Procter & Gamble прибавиха 1% към стойността си до 75,92 долара, а тези на Honeywell поскъпнаха с 1,3% до 69,15 долара, като за двете компании това също са рекордно високи стойности.

Пазарната капитализация на Zoetis се разшири с 19,2% до 31,01 долара за акция при дебюта на компанията на New York Stock Exchange, след като вчера тя осъществи най-голямото първично публично предлагане след това Facebook през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:26 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още