fallback

Фед продължава с монетарните стимули

Решението на централната банка беше очаквано особено след изненадващия спад на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие

22:06 | 30.01.13 г. 13

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв (Фед) ще продължи да изкупува активи за 85 млрд. долара на месец и ще се придържа към поетия ангажимент да задържа основните лихвени проценти близки до нулата, докато безработицата в САЩ не падне поне до 6,5% от сегашните 7,8%, стана ясно от изявление на институцията в края на двудневна среща, цитирано от CNBC.

Решението на централната банка беше очаквано особено след изненадващия спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през четвъртото тримесечие на 2012 г..

По-рано в сряда щатското министерство на икономиката обяви, че БВП на страната е претърпял първия си спад от рецесията през 2009 г., свивайки се с 0,1% на годишна база, след като нарасна с 3,1% през третото тримесечие.

Пазарната реакция на доклада на министерството беше сравнително слаба, отчасти защото данните затвърдиха очакванията, че Фед ще продължи да предоставя монетарни стимули, докато икономиката остава анемична.

„Докладът може да помогне за успокояването на някои страхове, появили се по-рано този месец, че Фед ще прекрати програмата за изкупуване на облигации по-рано от очакваното“, коментира Марк Чандлър, валутен стратег на Brown Brothers Harriman.

Стенограмата от срещата на Фед през декември разкрива, че някои от директорите на централната банка са на мнение, че програмата за вливане на ликвидност трябва да бъде прекратена до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още