fallback

Данните за растежа в САЩ разколебаха Wall Street

За първите 6 месеца на 2013 г. не очакваме особено силно ускоряване на икономиката, коментира анализатор

18:38 | 30.01.13 г.

Фондовата борса във Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Щатските индекси изгубиха позиции при отварянето на борсата в сряда, след като стана ясно, че щатската икономика неочаквано се е свила през четвъртото тримесечие на 2012 г., въпреки че растежът й за годината като цяло е 2,2%, съобщава MarketWatch.

*Dow Jones Industrial Average изгуби 0,06% до 13946 пункта.

Boeing Co. е сред сините чипове, отбелязали най-силен ръст, след като компанията обяви печалба за последното тримесечие на миналата година, която изненада приятно анализаторите.

S&P 500 се раздели с 0,13% до 1506 пункта като най-слабо сред 10-те индустриални групи на индекса се представя финансовият сектор, а най-силно телекомуникационните компании.

Листнатите в Ню Йорк акции на BlackBerry отбелязаха силен ръст часове преди изпълнителният директор на канадската компания Торстен Хайнс да представи новия BlackBerry смартфон.

Nasdaq Composite се понижи с 0,01% до 3153 пункта, след като загубите на технологичния индекс бяха донякъде неутрализирани от силния ръст на Amazon.com Inc., ден след като компанията обяви по-добри от очакваното печалби за четвъртото тримесечие на 2012 г.

Оптимизмът на инвеститорите беше помрачен, след като щатското министерство на икономиката обяви, че през четвъртото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 0,1% на годишна база – най-слабото представяне от второто тримесечие на 2009 г., когато щатската икономика беше в рецесия.

„За първите 6 месеца на 2013 г. не очакваме особено силно ускоряване на икономическия растеж“, казва Кати Бостянчик, макроикономически директор на Conference Board.

„Въпреки това имаме основание за оптимизъм за втората половина на годината, когато фискалният спор във Вашингтон вероятно ще е забравен, а жилищният пазар, който от дълго време спъва икономиката, ще покаже по-осезателни признаци на възстановяване“, допълва тя.

Също днес стана ясно, че през януари частният сектор в САЩ е наел 192 хил. нови служители – резултат, който също се оказа по-добър от очаквания.

По-късно днес Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) към Федералния резерв (Фед) се очаква да публикува заключителното си обръщение след проведената двудневна среща.

*Актуално към 18:27!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:22 | 11.09.22 г.
fallback