fallback

Dow Jones достигна най-високо ниво от октомври 2007 г.

Добрите настроения в сезона на отчетите надделяха в днешната сесия на Wall Street

23:24 | 29.01.13 г.

Американските индекси преодоляха колебливото начало и в края на сесията позитивните настроения, породени от корпоративните отчети, надделяха.

Dow Jones отбеляза ръст от 0,52% до 13 954 пункта, което е най-високото ниво на индекса от октомври 2007 г., предаде Bloomberg. S&P 500 добави също 0,52% до 1 508 пункта.

Единствен Nasdaq остана под натиск в днешната сесия, макар че преодоля част от първоначалните спадове, като приключи сесията с минимално понижение от 0,01% до 3 154 пункта.

Акциите на Pfizer се наредиха сред печелившите в днешната сесия, след като компанията обяви, че очаква по-висока годишна печалба, отколкото залагаха анализатори.

“Добрите корпоративни отчети движат пазара през това тримесечие. Определено пазарите набраха сериозна инерция”, коментира пред информационната агенция Джей Уонг, фонд мениджър от Payden & Rygel.

Икономическите данни от САЩ и Европа също подкрепиха позитивните настроения. Днес стана ясно, че цените на жилищата в САЩ са отбелязали най-големия годишен ръст от 2006 г. насам, когато пазарът тръгна надолу заради ипотечната криза в страната.

Отделно икономическият институт Gfk повиши очакванията си за потребителското доверие през февруари и ревизира леко нагоре данните за януари.

Инвеститорите следят и заседанието на Федералния комитет за операциите на откритите пазари, което се провежда днес и утре. Очакванията са Федералният резерв на САЩ да не променя курса на паричната политика, а според оценки на Bloomberg преди първото тримесечие на 2014 г. ще бъдат изкупени облигации за 1,14 трлн. долара по линия на специалната програма на американската централна банка.

“Икономическият ръст е изключително скромен и е малко вероятно Федералният резерв да обмисля затягане на паричната политика. Това би било много изненадващо”, коментира пред агенцията Мишел Клейман от New Amsterdam Partners.

Пазарните участници с нетърпение очакват месечните данни за безработицата и заетостта в САЩ, които ще бъдат публикувани в края на тази седмица. Безработицата през декември остана без промяна на ниво 7,8%, а поне засега темповете на разкриване на работни места не са достатъчни за по-съществено намаление на нивото й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:55 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още