IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залезът на Детройт го приближава до фалита

Някогашният център на автомобилната индустрия на САЩ се обезлюдява, но проблемите му не намаляват

08:30 | 01.02.13 г. 24
<p>
	Поредица изоставени сгради в предградие на Детройт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поредица изоставени сгради в предградие на Детройт. Снимка: Ройтерс

На автомобилното изложение в Детройт, проведено през януари, луксът бе навсякъде. Скъпите нови коли Bentley и Maserati блестяха, включително Maserati 2014 Quattroporte с цена от 132 000 долара, американски министри и сановници си общуваха, а мнозина от по-заможните присъстващи платиха до 300 долара за участие в благотворителния бал.

Но в града, който бавно умира, тази показност не се простира много по-далеч от изложбената зала Cobo Center, пише в свой анализ Ройтерс.

General Motors Co и Chrysler, които заедно с Ford Motor Co съдават идентичността на града, едва оцеляват, след като подадоха документи за защите от фалит по време на финансовата криза. Сега самият Детройт се приближава все-повече до подобна бездна, само че за разлика от автопроизводителите неговите шансове за получаване на спасителна помощ от държавата са почти никакви.

Историята на западането на Детройт се пише от десетилетия. Данъчните приходи и населението му намаляват, а разходите за труд остават неефективни. Но бюджетните проблеми на града са се задълбочили до такава степен, че той може да остане без средства до няколко седмици или месеци и в края на краищата да бъде принуден да подаде документи за защита от фалит, който би бил най-големият по рода си в историята на САЩ.

Разочарован от липсата на конкретен напредък, републиканският губернатор на щата Мичиган Рик Снайдър през миналия месец назначи екип за преглед на градското счетоводство. Одитът може да се отрази в поемане на финансите на Детройт от страна на щата чрез назначаването на извънреден финансов мениджър, който да поеме контрола върху сметките. Впоследствие обаче той може да препоръча и подаване на документи за защита от фалит като най-приемлива възможност.

Снайдър, който определи положението като „криза по отношение на финансовите въпроси“, заяви, че назначеният одитен екип ще представи своя доклад през февруари.

„Детройт залита на ръба на фалита, след като градският съвет не успя да направи необходимите съкращения за обслужване на намалялото население“, твърди Рик Джоунс, председател на фракцията на републиканското мнозинство в щатския Сенат.

Джоунс, който намекна, че не е привърженик на фалита, каза, че би искал да види назначаването на мениджър за извънредни ситуации, който да разреши проблемите на града. Ако този начин се провали, ще се наложи да се търси начин за свиване на градската зона, смята той.

Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Прекрасно. Чудесен умален модел на целия останал свят. Нарочно да се бяха опитали да го направят - нямаше да могат да се справят по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още