fallback

Британският премиер зове за общи действия срещу заобикалянето на данъците

Не обръщаме гръб на Европа, но клубът, в който членуваме, се променя и не можем да си затваряме очите, твърди Камерън

13:53 | 24.01.13 г. 5

Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че държавите по света трябва да работят заедно, за да бъде сложен край на заобикалянето на данъчното облагане, съобщи ВВС.

„Физическите лица и бизнесът трябва да платят своя справедлив дял“, каза Камерън на икономическия форум в Давос. По думите му икономическите приоритети на Великобритания са „търговия, данъци и прозрачност“.

Онези, които заобикалят плащането на данъци, „трябва да се събудят и да поемат мириса на кафето“, подчерта той в очевиден намек за американската верига кафенета Starbucks, която бе критикувана силно, че плаща изключително ниски данъци във Великобритания, но след неочаквано силната враждебна реакция обеща да плати корпоративен данък на стойност милиони паунда.

Други големи корпорации като Amazon и Google също попаднаха във фокуса на вниманието, след като платиха ниски данъци във Великобритания.

Според британския премиер ограничаването на заобикалянето на плащането на данъци е сред главните приоритети на страната в рамките на тазгодишното ѝ председателство в Г-8 – групата на най-развитите в индустриално отношение държави.

„Има някои форми на заобикаляне на плащането на данъци, които станаха доста агресивни“, така че е време за международно сътрудничество, за да гарантираме, че компаниите, опериращи в световен мащаб, плащат справедлив данъчен дял, обясни Камерън. „Това е проблем за всички държави, а не само за Великобритания“, смята той.

Избягването на плащането на данъци е незаконно, докато заобикалянето на плащането на данъци не е престъпление, но през последните месеци застана в центъра на вниманието на политици и активисти. В миналогодишното си Есенно обръщение британското правителство обяви, че отпуска допълнителни средства на данъчните и митническите власти в страната, за да се захванат със заобикалянето и избягването на плащането и на данъци, като целта е да бъдат събирани допълнително 9 млрд. паунда от данъчни приходи годишно.

Изявлението на Камерън бе направено само ден, след като той призова за преговори за мястото на Великобритания в Европейския съюз, последвани от референдум в страната по темата след 2015 г..

Британският премиер защити и избора си да предложи този референдум, ако консерваторите спечелят следващите избори, но посочи, че съюзът трябва да се промени. „Европа е неконкурентна, изпразнена от инвестиции и неиновативна“, твърди той.

Но бъдещият референдум не означава, че Великобритания обръща гръб на Европа, твърди той, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Не става въпрос за това да обърнем гръб на Европа, а по-скоро за обратното – как да направим Европа по-конкурентоспособна, отворена, гъвкава, и как да запазим мястото на Великобритания в нея“, подчерта Камерън.

Той обаче припомни, че обединеното кралство не е член на еврозоната „и едва ли някога ще пожелае да стане“. „Клубът, в който членуваме, се променя и ние не можем да си затваряме очите за това“, изтъкна британският премиер.

Той обяви също, че планира засилване на действията за справяне с „търговската бюрокрация“ на конференцията Световната търговска организация през тази година, като по думите му това ще струва допълнително 70 млрд. паунда на световната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още