fallback

Технологичните акции отчетоха силен ръст в днешната сесия на Wall Street

Инвеститорите оцениха положително отчетите на Google, IBM и AMD, очакват финансовите резултати на Apple

23:28 | 23.01.13 г.

С повишения на индексите приключи днешната сесия на Wall Street. В края на търговията Dow Jones регистрира ръст от 0,49% до 13 779 пункта, S&P 500 се покачи с 0,16% до 1 495 пункта, а Nasdaq добави 0,34% до 3 154 пункта.

Технологичните акции направиха изключително представяне в днешната сесия. Лотовете на Apple поскъпнаха с близо 2%, като инвеститорите очакват с нетърпение финансовия отчет на компанията.

Анализатори се опасяват, че технологичният гигант може и да регистрира спад на чистата печалба през първото тримесечие на финансовата година за първи път от десет години насам, предаде Bloomberg. Близо година откакто смени Стив Джобс, Тим Кук се изправя пред сериозни препятствия, като нарастващите разходи за производство и засилващата се конкуренция на пазара.

С над 5% поскъпнаха акциите на Google, след като компанията отчете силен ръст на печалбата. Повишение от над 4 на сто регистрираха и акциите на IBM отново заради добрия финансов отчет на компанията.

Акциите на Advanced Micro Devices (AMD) записаха ръст от близо 11%, въпреки че финансовият резултат на компанията се е влошил по-сериозно, отколкото се очакваше.

Освен сезонът на отчетите, в полезрението на инвеститорите отново попаднаха бюджетните преговори в САЩ. Камарата на представителите временно отложи решаването на дълговите проблеми, като гласува компромисен законопроект за повишаването на тавана на дълга.

До средата на май Вашингтон ще може спокойно да заема средства. Ако дотогава няма постигнато споразумение за бюджета обаче, ще трябва да се търси друг начин за ново временно повишаване на тавана на дълга.

Според инвеститорите фискалното здраве на САЩ е сред най-големите заплахи за световната икономика. Резултатите от проучване на информационната агенция сред инвеститори показват, че около половината от тях са в готовност да свият вложенията си, ако се разрази тежка бюджетна битка.

Международният валутен фонд също напомни на инвеститорите, че опасността за икономиката не е отминала, като понижи прогнозата си за растежа на световната икономика през тази година до 3,5% и през 2014 г. до 4,1%.

Прогнозата за ръста на БВП на САЩ за тази година е занижена с 0,1 процентни пункта до 2%, но тази за 2014 г. е завишена в същата степен до 3%. Като основен приоритет от фонда посочват повишаването на тавана на дълга, достигането на компромис по средносрочната програма за съкращаване на държавните разходи и избягването на прекалено рязка консолидация на бюджета.

От световната институция предвиждат, че БВП на еврозоната през настоящата година ще се свие с 0,2%, а през 2014 г. ще отчете ръст от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още