fallback

Газпром предлага 1,9 млрд. евро за гръцката държавна газова компания

Офертата предизвиква геополитическите опасения на Вашингтон, докато ЕС е заинтересован повече от финансовия аспект на приватизацията

10:15 | 21.01.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Руският монополист Газпром е предложил за гръцката държавна газова компания DEPA 1,9 млрд. евро, с което е предизвикал недоволството на САЩ, съобщава уебсайтът на гръцкия вестник Imerisia, цитиран от РИА Новости.

Газпром е един от 5-те кандидати за приватизиране на гръцката компания заедно с руската Негуснефт, два гръцки холдинга и азербайджанската държавна компания Socar.

„Вашингтон не скрива тревогата си от перспективата за преминаване на DEPA под руски контрол. Руснаците вдигнаха летвата много високо, говорейки за суми от порядъка на 1,9 млрд. евро, което подчертава сериозният им геополитически интерес“, пише Imerisia. Според източниците на изданието сумата, предложена от Газпром за закупуването на DEPA, надхвърля сериозно предложенията на останалите потенциални инвеститори.

Покупката на DEPA осигурява на Газпром контрол върху гръцкия пазар и пряк излаз на европейския пазар. Но за да се вмести в европейските правила, според които компаниите-производители и доставчици не могат да контролират национални мрежи и тръбопроводи, Газпром се отказа от заявка за покупката на дъщерната структура на DEPA – оператора на газотранспортната мрежа DESFA, припомня гръцкото издание.

„Вашингтон е съобщил на гръцкото правителство, че изборът на инвеститор за DEPA не трябва да прави страната енергиен „заложник“ и по този начин ясно посочва Газпром, който вече покрива над 80% от потребностите от газ на гръцкия пазар“, отбелязва изданието.

По негова информация кредиторите на Гърция от Европейския съюз са заинтересовани повече от максимално печелившата продажба на DEPA. Същите са критериите и на гръцката агенция за приватизация, макар министерството на енергетиката на страната да не изключва и други изисквания към потенциалните инвеститори, уточняват от Imerisia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:10 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още