fallback

Dow Jones и Standard & Poor's 500 затвориха на 5-годишни върхове

Печалбите са малко непостоянни, но едва навлизаме в сезона на отчетите, коментира анализатор

23:55 | 18.01.13 г. 3

Основните американски индекси не успяха да сформират обща тенденция в днешната сесия, макар да отбелязаха трета поредна седмица на повишения, но Dow Jones и Standard & Poor's 500 с щурм в последните минути успяха да затворят на 5-годишни върхове, съобщи CNBC.

През по-голямата част от сесията индексите се придържаха близо до нивата на затваряне от вчера след по-слабия от очакваното доклад за потребителското доверие и смесените резултати от тримесечните отчети на компаниите.

В крайна сметка Dow Jones напредна с 0,39% до 13 649,70 пункта, воден от акциите на General Electric, повишили стойността си с 3,5% до 22,04 долара, след като резултатите на компанията за четвъртото тримесечие надхвърлиха очакванията на анализаторите.

Пазарната капитализация на Intel обаче намаля с 6,3% до 21,25 долара за акция, след като компанията прогнозира по-голямо от очакваното увеличаване на капиталовите разходи през настоящата година и въпреки тримесечните резултати, надхвърлили предварителните предвиждания.

Standard & Poor's 500 спечели 0,34% до 1 485,98 пункта, като сред подсекторите му индустриалните компании бяха с най-голяма заслуга за положителния резултат, а технологичните застанаха начело на отстъпващите. Nasdaq Composite загуби минималните 0,04% до 3 134,71 пункта.

„Това бе седмица на добра консолидация и е хубаво да видим S&P 500 се задържа в диапазона между 1 470 и 1 480 пункта“, заяви Крисчън Туейтс от Sentinel Investments. „Печалбите са малко непостоянни, но сме още в началото на сезона на отчетите и през следващата седмица ще бъде доста по-значима в това отношение. Но новините по принцип са добри“, добави той.

Водачът на Републиканската група в Камарата на представителите на американския Конгрес Ерик Кантор днес обяви, че през следващата седмица ще бъде подложен на гласуване законопроект за повишаване на тавана на федералния дълг на САЩ за 3 месеца, но предупреди, че след това дори конгресмените няма да получат възнагражденията си, ако бюджетът не бъде гласуван в Сената с исканите от републиканците съкращения.

Потребителското доверие в САЩ през януари се е понижило до 71,3 пункта, сочи проучване на Университета в Мичиган и Thomson Reuters. Това е най-ниското му ниво от декември 2011 г., като очакванията бяха за ръст до 75,1 пункта спрямо предварително обявените 74,5 пункта за декември, които обаче бяха коригирани също в посока на понижение до 72,9 пункта.

Акциите на Morgan Stanley скочиха със 7,9% до 22,38 долара, след като финансовият гигант се върна на печалба през четвъртото тримесечие на 2012 г. благодарение на ръста в сделките с акции и големият марж в бизнеса с управление на активи.

Пазарната капитализация на Schlumberger нарасна с 4,3% до 76,50 долара за акция, след като компанията обяви тримесечна печалба, надхвърлила предварителните прогнози заради силното търсене на услугите за сондиране за петрол и газ извън Северна Америка.

Акциите на Boeing обаче продължиха да пропадат, макар и с едва 0,3% до 75,04 долара, след като американският министър на транспорта Рей Лахууд заяви, че самолетите от модела 787 Dreamliner няма да бъдат допуснати до полети, докато властите не са „1 000% сигурни“, че машините са безопасни.

Пазарната капитализация на Research In Motion се разшири с 6,2% до 15,84 долара за акция, след като Jefferies повиши рейтинга на ценните книжа до „покупка“ от „задържане“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 25.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още