fallback

Сесията в Ню Йорк приключи без съществени движения на индексите

Добрите икономически данни от САЩ компенсираха понижените очаквания на Световната банка за глобалния икономически растеж

23:20 | 16.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

С минимални изменения на индексите приключи днешната сесия на фондовата борса в Ню Йорк, след като позитивните макроикономически новини от САЩ върнаха оптимизма на пазарните участници, позамръкнал заради песимистичната прогноза за икономическия растеж на Световната банка.

В края на търговията Dow Jones единствен се понижи с 0,18% до 13 511 пункта. S&P 500 се повиши с 0,04% до 1 473 пункта, а Nasdaq регистрира спад от 0,23% до 3 118 пункта.

“Занижените очаквания за икономическия растеж следва да ни напомнят, че има още работа за вършене”, коментира пред Bloomberg Брад Соренсен, директор и секторен анализатор в Charles Schwab Corp.

Той подчерта, че поне досега пазарните участници са доволни от сезона на отчетите в САЩ и годината е започнала добре за акциите.

Днес Световната банка обяви, че понижава очакванията си за глобалния растеж през годината до 2,4% заради забавянето на развитите икономики. Институцията предупреди и развиващите се икономики, че има опасност от забавяне на растежа, ако не предприемат мерки.

По-късно през деня обаче американската Национална асоциация на строителите на жилища съобщи, че Доверието на строителите на жилища в САЩ се е задържало на най-високото си ниво от април 2006 г., а трудовото министерство на страната – че потребителската инфлация през декември е останала без промяна.

Същевременно от друг доклад стана ясно, че индустриалното производство в САЩ през същия месец се е повишило с 0,3% на месечна база благодарение на ръста в производството на автомобили.

Федералният резерв също отчете в редовния си доклад “Бежова книга”, че възстановяването на американската икономика се ускорява, особено благодарение на нарастващите продажби на автомобили и имоти. Въпреки това обаче от централната банка не са доволни от състоянието на пазара на труда в страната.

“Икономическата активност се е разширила във всички 12 области спрямо времето, в което излезе предишната “Бежова книга”, заради което темповете на растеж може да се характеризират като умерени”, посочва се в доклада.

Фед обаче предупреждава, че картината в производствения сектор е смесена, но подчертава, че перспективите пред сектора са оптимистични.

Сред печелившите акции в днешната сесия се наредиха тези на JPMorgan и Goldman Sachs, след като банките обявиха многократно по-високи печалби през последните три месеца на миналата година спрямо предходната година.

Акциите на Apple също се наредиха сред печелившите, след като вчера се спуснаха под 500 долара за брой за първи път от 11 месеца, въпреки че анализатор от Pacific Crest Securities занижи очакванията си за компанията и за продажбите на iPhone.

Сред губещите се наредиха акциите на Boeing заради опасенията около сигурността на самолета Dreamliner.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:21 | 30.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още